ßßß
Składniki na ok 60 sztuk:400 g mieszanki do wypieku piernika ( np. Gellwe, dr Oetker, czy innej)200 g mąki pszennej*50 g masła150 g miodu2 średnie jajalukier królewski do dekoracji*Jeśli chcemy aby pierniczki były słodsze zastąpmy mieszanką piernikową.Przygotowanie:Do mieszanki dodajemy mąkę, łączymy dokładnie.Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy aby powstały grudki.Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny miód, mieszamy i wbijamy jaja.Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podspujemy je mąką.Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.Radzę Wam zrobić je z podwójnej ilości składników, znikają baaaardzo szybko, smakująCiasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały.Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.Studzimy i dekorujemy!Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną!
Sprytny sposób na pyszne pierniczki, myślę, że można znaleźć dobrą gotową mieszankę bez nadmiaru sztucznych barwników i konserwantówPowiązane notki:Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa