Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Druga odsłona
dyniowego pure. Tym razem z piekarnika, pieczona
dynia nadaje się bardzo dobrze do wszelkich dań na zimno i ciepło, uwielbiam
dynio drożdżówkę, jest to chyba moje ulubione ciasto, oczywiście robiąc
pure, nie mogłam się powstrzymać musiałam ją upiec, później oczywiście zaktualizuję przepis z masą zdjęć, a na razie podpowiem Wam jak zrobić bazę do zup, klusek,pyz,
ciastek, bułeczek, farszy, deserów i wielu wielu innych.Potrzebna będzie jedynie dowolna ilość dyni.
Dynię myjemy, jeśli jest świeża należy ją wyszorować z ziemi szczoteczką, moja była od miłej Pani z rynku, z którą umówiłam się na bezpośredni odbiór dyni z jej
polaKroimy ją w nieduże części ok 5×5 cm, 10×10 , szybciej się upieką,
przetwory powinny być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też ekonomiczne.
Dynię układamy na blasze, skórkami do dołu, kolejna oszczędność czasu przy późniejszym sprzątaniu, miąższ po upieczeniu poprzyklejałby się do blachy. Ja pokroiłam dwie średnie kilkukilogramowe
dynie na kawałki i zmieściłam je na dwie blachy piekarnikowe.Pieczemy je ok 45 minut/180 stopni, po czym sprawdzamy stan upieczenia jeśli są miękkie włączamy termoobieg i jeszcze przez 15 minut odparowujemy warzywo.Po lekkim ostudzeniu, oddzielamy miąższ od skórki za pomocą palca, jest dużo łatwiej niż nożem, palec wskazujący dociskamy przy skórce i przeciągamy do końca aby zebrać miąższ.Tak przygotowany mus, proponuję odstawić na kilka godzin, np 4 lub 5, wtedy
woda która nie wyparowała, wydobyła się na zewnątrz,
wodę co np godzinę zlewamy, po czym całość zagotowujemy i pakujemy do słoików, kilka cm od końca i pasteryzujemy w wodzie do 3/4 wysokości,ok 20 minut, po czym odstawiamy do góry dnem.Smacznego : )
tak wyglądały przeda zdjęcia z pasteryzacji dodam później
Powiązane notki:Przetwórstwo bezcukrowe :
powidła śliwkowe, mus z
jabłek i
pure z dyni
Sałatka wielowrzywna z
cukini na zimęPyszne placki z dyniSłodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARY