Dzisiaj pokażę Wam dwa znakomite skandynawskie przepisy na śledzie. Zaczynam od musztardowych królowej Sylwii – królowej Szwecji. Obawiałam się nieco ich smaku, bo nie przepadam za połączeniem śledzi z musztardą, ale tutaj wynik zdecydowanie mnie zaskoczył na plus!Składniki:4 matiasy1 łyżka musztardy2 żółtka2 łyżki octu5 łyżek olejupieprz cayenne5 szalotek1 ogórek konserwowy1. Wymoczone śledzie wkładamy na kilka godzin do mleka (u mnie były całą moc).2. Żółtka ubijamy z musztardą (u mnie w misce nad gotującą się w garnku wodą, albowiem nie jem surowych jajek), następnie dodajemy ocet i powoli cały czas ubijając olej.3. Siekamy drobno cebulki i ogórek.4. Śledzie odsączamy z mleka, kroimy na 4-cm kawałki i układamy na półmisku.5. Posypujemy pieprzem cayenne, cebulką, ogórkami, polewamy sosem musztardowym.6. Wstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki.Przepis pochodzi z Kuchni Skandynawskiej T. Cichowicz-Porady.