ßßß
Składniki:1 i 3/4 szklanki (375 ml) ciepłej wody3 łyżki roztopionego masłałyżka miodu20 g świeżych drożdży500 g mąki chlebowej żytniej + 50 g do podsypywania50 g otrębów żytnichłyżeczka soli1. Rozpuść i ostudź masło. Wymieszaj połowę jego ilości z 125 ml wody. Dodaj miód, drożdże i dobrze wszystko wymieszaj.2. W dużej misce wymieszaj mąkę żytnią z otrębami i solą. Pośrodku uformuj dołek i przelej tam masę z drożdżami. Pozostaw na 15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.3. Dodaj pozostałą wodę i masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.4. Na obsypanym mąką blacie ułóż ciasto uformowane w owal. Przykryj ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny.5. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę do pieczenia (tzw. keksówkę) posmaruj masłem i oprósz mąką.6. Ciasto wyrabiaj chwilę, uformuje z niego podłużny walec i przełóż do formy. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia – w tym czasie powinno prawie „wyjść” z formy.7. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz jeszcze ok. 30 minut.8. Ostudź na kratce. Z krojeniem należy poczekać aż chleb całkowicie ostygnie, inaczej w środku powstaną dziury (tak stało się u mnie, gdyż jestem niecierpliwa).
Już niedługo zaprezentuję Wam upieczone ostatnio kajzerki. A jutro mój pierwszy sernik na zimno przygotowany specjalnie na imieniny babci męża.