Wykonanie
Obiecałam, że
będę więcej piekła
pieczywa w domu? Jak na razie dotrzymuję słowa, bo po bułeczkach pszennych miałam jeszcze chlebek wiejski i
kajzerki. Dzisiaj pokażę Wam przepis na
chleb wiejski. Pochodzi on z książki
Pieczywo. 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję autorstwa Carli Bardi i
Ting Morris, s. 104. Wprowadziłam małe modyfikacje. Mój jest z żytniej
mąki z dodatkiem
żytnich otrębów.
Składniki:1 i 3/4 szklanki (375 ml) ciepłej
wody3 łyżki roztopionego
masłałyżka
miodu20 g świeżych
drożdży500 g
mąki chlebowej żytniej + 50 g do podsypywania50 g
otrębów żytnichłyżeczka
soli1. Rozpuść i ostudź
masło. Wymieszaj połowę jego ilości z 125 ml
wody. Dodaj
miód,
drożdże i dobrze wszystko wymieszaj.2. W dużej misce wymieszaj
mąkę żytnią z
otrębami i
solą. Pośrodku uformuj dołek i przelej tam masę z
drożdżami. Pozostaw na 15 minut, aż
drożdże podwoją swoją objętość.3. Dodaj pozostałą
wodę i
masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.4. Na obsypanym
mąką blacie ułóż ciasto uformowane w owal. Przykryj ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny.5. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę do pieczenia (tzw. keksówkę) posmaruj
masłem i oprósz
mąką.6. Ciasto wyrabiaj chwilę, uformuje z niego podłużny walec i przełóż do formy. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia – w tym czasie powinno prawie „wyjść” z formy.7. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz jeszcze ok. 30 minut.8. Ostudź na kratce. Z krojeniem należy poczekać aż
chleb całkowicie ostygnie, inaczej w środku powstaną dziury (tak stało się u mnie, gdyż jestem niecierpliwa).
Już niedługo zaprezentuję Wam upieczone ostatnio
kajzerki. A jutro mój pierwszy sernik na zimno przygotowany specjalnie na imieniny babci
męża.