Wykonanie
To ciasto zrobiłam dla moich chłopaków z okazji ich święta. Przygotowuje się je banalnie, nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja, która jest zdecydowanie za słodka. Przepis pochodzi od erVegan .
Składniki:spód:1 ½ – 2 szklanki
orzechów (dałam włoskie, laskowe i
migdały)10 – 15 sztuk namoczonych
daktyli * (dałam 15 sztuk )szczypta
soli i odrobina
wodymasa kajmakowa:2 szklanki
daktyli *1 spora łyżka
masła orzechowego3-4
banany (plus odrobina
soku z cytryny)
woda po moczeniu
daktylikrem:1 duża puszka tłustego
mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc1- 2 łyżki
soku z cytrynykakao do posypaniaWykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 - 15 minut.
Orzechy zmiksować dość drobno. Dodać 15 sztuk namoczonych
daktyli i ponownie razem zmiksować. Dodać łyżkę - dwie
wody z moczenia
daktyli tak, żeby masa dała się formować.Formę 18 cm wyłożyć folią. Zmiksowaną
orzechowo -
daktylową masę wyłożyć na dno i boki formy i ugnieść. Formę wstawić do lodówki do schłodzenia.Pozostałe
daktyle wyjąć z
wody (
wody nie wylewać) i zmiksować z
masłem orzechowym dodając stopniowo
wodę z moczenia
daktyli (ja dodałam kilka łyżek). Konsystencja ma być o kremowej konsystencji.Z lodówki wyjąć schłodzony spód. Wyłożyć na spód pokrojone i skropione
sokiem z cytryny banany. Na
banany wyłożyć masę
daktylową (kajmak). Ponownie wstawić blachę do lodówki.Tłustą część
mleka kokosowego (bez
wody, schłodzonego przez całą noc) przełożyć do misy robota. Ubijać przez kilka minut dodając stopniowo
sok z cytryny (w oryginale jest
mowa o soku z całej
cytryny, ja dałam sok z 2 - 3 łyżek i moim zdaniem to i tak za dużo). Ubitą
śmietankę wyłożyć na masę kajmakową. Posypać
kakao i odstawić na około godzinę do lodówki.* łącznie użyłam około 400 - 450 g
daktyli