ßßß
Składniki:1,5 kg schabu bez kości1 łyżka soli morskiej1 łyżka soli peklowejpieprz młotkowany1/2 łyżki soli czosnkowej1 łyżka majeranku2 łyżki cukru1/2 łyżki ostrej mielonej papryki3 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegoWykonanie:Schab umyć, osuszyć. Natrzeć mieszanką soli morskiej i peklowej, czosnkowej, cukru, pieprzu, papryki i majeranku. Włożyć do naczynia i przykryć folią (ja zawinęłam swój w folię i wsadziłam do woreczka strunowego). Schab wstawić do lodówki na 3 dni. Jeżeli użyliśmy naczynia schab należy obracać każdego dnia. Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry wody. Dodać liście i ziele oraz płyn, który wytworzył się podczas peklowania. Włożyć do wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (mięso ma być cały czas w wodzie). Ponownie zagotować wodę ze schabem i parzyć mięso przez kolejne 5 minut. Odstawić mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z wody i osuszyć.