Wykonanie
Pokazywałam już na blogu
schab 5-minutowy. Ten jest bardzo podobny z jedną różnicą. Jest peklowany. Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola, a ja przygotowałam go na świąteczny stół.
Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak. Przez pomyłkę posypałam
mięso majerankiem jeszcze do peklowania. Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz
będę go robić właśnie w ten sposób. A
będę go robić często. Na pewno.
Składniki:1,5 kg
schabu bez kości1 łyżka
soli morskiej1 łyżka
soli peklowej
pieprz młotkowany1/2 łyżki
soli czosnkowej1 łyżka
majeranku2 łyżki
cukru1/2 łyżki ostrej mielonej
papryki3
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiegoWykonanie:
Schab umyć, osuszyć. Natrzeć mieszanką
soli morskiej i peklowej, czosnkowej,
cukru,
pieprzu,
papryki i
majeranku. Włożyć do naczynia i przykryć folią (ja zawinęłam swój w folię i wsadziłam do woreczka strunowego).
Schab wstawić do lodówki na 3 dni. Jeżeli użyliśmy naczynia
schab należy obracać każdego dnia. Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry
wody. Dodać liście i ziele oraz płyn, który wytworzył się podczas peklowania. Włożyć do
wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (
mięso ma być cały czas w wodzie). Ponownie zagotować
wodę ze
schabem i parzyć
mięso przez kolejne 5 minut. Odstawić
mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z
wody i osuszyć.