ßßß Cookit - przepis na Jabłko z kruchym ciastkiem migdałowym i cydrem

Jabłko z kruchym ciastkiem migdałowym i cydrem

nazwa

Wykonanie

Z okazji Dnia Polskiej Żywności przygotowałam przepis z jednym z produktów uhonorowanych znakiem „ Doceń Polskie ” – Cydrem lubelskim :)
Składniki (na dwie porcje):
1 kwaśne jabłko
ok 2 łyżek soku z cytryny
330 ml Cydru lubelskiego
1/3 łyżeczki agar agar
odrobina różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
2 (kopiaste) łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki (ja dałam trzcinowy)
50g posiekanych migdałów
45g mąki
25g masła
szczypta soli
1 białko
40g cukru
jabłko przekrój na pół w poprzek i ukrój z niego 2 cienkie plasterki tak, żeby gniazdo nasienne było na środku każdego z nich
posmaruj plasterki sokiem z cytryny i odłóż na bok aż piec nagrzeje się do ok 50 C
osusz plasterki, przełóż na papier pergaminowy i wstaw do pieca. Drzwiczki pozostaw uchylone.
250ml cydru wymieszaj z agar agar, następnie podgrzej do temperatury ok 90 C i przelej do naczynka tak, by otrzymać ok 5mm warstwę (możesz część płynu zabarwić na mocno różowy kolor)
pozostałą część jabłka obierz i pokrój w kostkę o boku ok 5mm
pozostały cydr przelej do miseczki, dodaj 2 łyżeczki cukru pudru, wymieszaj i dodaj kosteczki jabłka
posiekane migdały, mąkę, 2 łyżki cukru pudru, masło i szczyptę soli dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki
gdy jabłka w piecu będą już chrupiące (nie pozwól, by się przyrumieniły!), wyjmij je z niego i odstaw na bok
podnieś temperaturę do 180 C
ciasto pokrusz na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 10 minut, aż się zrumieni
galaretkę z cydru pokrój w małą kostkę
białko ubij z 40g cukru na puszystą, lekko ciągnącą się pianę i przełóż do rękawa cukierniczego
podziel wszystkie elementy dania między dwa talerze – pokruszone ciastko migdałowe, galaretkę cydrową, kawałki jabłka
nałóż kilka „kupek” z ubitych białek i przypal je lekko palnikiem, udekoruj całość suszonym plasterkiem jabłka
Smacznego! :)
*ja użyłam do zdjęć bardzo małej ilości galaretki. Inna propozycja podania to np okruchy ciastka na krążkach z galaretki :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/25/jablko-z-kruchym-ciastkiem-migdalowym-i-cydrem-docen-polskie