Wykonanie
Z okazji Dnia Polskiej Żywności przygotowałam przepis z jednym z produktów uhonorowanych znakiem „ Doceń Polskie ” – Cydrem lubelskim :)Składniki (na dwie porcje):1 kwaśne
jabłkook 2 łyżek
soku z cytryny330 ml Cydru lubelskiego1/3 łyżeczki agar agarodrobina
różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)2 (kopiaste) łyżki
cukru pudru + 2 łyżeczki (ja dałam trzcinowy)50g posiekanych
migdałów45g
mąki25g
masłaszczypta
soli1
białko40g
cukrujabłko przekrój na pół w poprzek i ukrój z niego 2 cienkie plasterki tak, żeby gniazdo nasienne było na środku każdego z nichposmaruj plasterki
sokiem z cytryny i odłóż na bok aż piec nagrzeje się do ok 50 Cosusz plasterki, przełóż na papier pergaminowy i wstaw do pieca. Drzwiczki pozostaw uchylone.250ml cydru wymieszaj z agar agar, następnie podgrzej do temperatury ok 90 C i przelej do naczynka tak, by otrzymać ok 5mm warstwę (możesz część płynu zabarwić na mocno różowy kolor)pozostałą część
jabłka obierz i pokrój w kostkę o
boku ok 5mmpozostały cydr przelej do miseczki, dodaj 2 łyżeczki
cukru pudru, wymieszaj i dodaj kosteczki
jabłkaposiekane
migdały,
mąkę, 2 łyżki
cukru pudru,
masło i szczyptę
soli dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówkigdy
jabłka w piecu będą już chrupiące (nie pozwól, by się przyrumieniły!), wyjmij je z niego i odstaw na bokpodnieś temperaturę do 180 Cciasto pokrusz na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz przez ok 10 minut, aż się zrumieni
galaretkę z cydru pokrój w małą kostkę
białko ubij z 40g
cukru na puszystą, lekko ciągnącą się pianę i przełóż do rękawa cukierniczegopodziel wszystkie elementy dania
między dwa talerze – pokruszone
ciastko migdałowe,
galaretkę cydrową, kawałki
jabłkanałóż kilka „kupek” z ubitych
białek i przypal je lekko palnikiem, udekoruj całość suszonym plasterkiem
jabłkaSmacznego! :)*ja użyłam do zdjęć bardzo małej ilości
galaretki. Inna propozycja podania to np okruchy
ciastka na krążkach z
galaretki :)