ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowanego ananasa / Grilled pineapple salad

Sałatka z grillowanego ananasa / Grilled pineapple salad

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych na grillu – jest odświeżająca, soczysta i pełna smaku :)
This salad is perfect with grilled meat – it is fresh, juicy and full of flavour :)
Składniki (na 2 porcje):
1 świeży ananas
0,5 średniej, czerwonej cebuli
sok z 1 cytryny
1 łyżka soku z limonki
skórka z ok 1/4 limonki (starta lub pokrojona w drobne paseczki)
ok 1 łyżki świeżego chilli (pokrojonego w cienkie plasterki)
3 łyżki oleju
świeża kolendra
pieprz
sól
garść płatków migdałowych
ananasa obierz i pokrój w ok 1,5cm plastry (powinno być ich ok 6)
5 z plasterków podsmaż z obu stron (bez tłuszczu) na patelni (najlepiej grillowej), lub piecz na grillu, aż się zrumienią, następnie przełóż do głębokiego naczynia, przykryj i pozostaw do wystygnięcia
pozostały plaster ananasa (bez głąba) pokrój w drobną kostkę, przełóż na głęboki talerz, lekko posól i rozgnieć widelcem
cebulę pokrój w cienkie piórka, zalej w małej miseczce sokiem z cytryny i odstaw na min. 15 minut, aż sok nabierze różowego koloru jak rozgnieciony ananas puści sok, wymieszaj 3 łyżki tego soku z sokiem z limonki, 2 łyżkami „różowego” soku z cytryny i olejem, dodaj 1/3 plasterków chilli, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj
płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, kolendrę posiekaj
gdy ananas wystygnie, pokrój go na duże kawałki (głąb odkładając na bok), następnie wymieszaj ze świeżym ananasem, ok 1/2 cebuli, która moczyła się w soku z cytryny, 3/4 posiekanej kolendry. Następnie posyp pozostałą kolendrą, chilli, skórką z limonki i płatkami migdałowymi. Skrop sosem z pkt 5.
Smacznego! :)

Ingredients (for 2 portions):
1 fresh pineapple
0 , 5 medium, red onion
juice of 1 lemon
1 tbsp of lime juice
zest from about 1/4 lime (grated or sliced in thin strings)
about 1 tbsp of fresh chilli (sliced finely)
3 tbsp of oil
fresh coriander
black pepper
salt
handful of almond slices
peel pineapple and cut in about 1,5cm slices (you should get about 6 of them)
5 slices fry on both sides (without any oil) in a pan (preferably grill), or bake on the grill, until golden, than transfer into a bowl, cover and leave until cool down
the remaining pineapple (without the middle part) finely dice, put in a soup plate, sprinkle with pinch of salt and smach with a fork
onion cut in thin half-slices, put in a small bowl with lemon juice and leave for at least 15 minutes, until juice turns pink
when smashed pineapple dice release some juice, mix together 3 table spoons of it with lime juice, 2 table spoons of „pink” lemon juice and oil, add 1/3 of chilli slices, season with salt and pepper
almond slices fry in a dry pan until golden, chop coriander finely
when fries pineapple cool down, cut it in big chunks (leaving the inside, hard part aside), than combine it with the fresh pineapple, add 1/2 of onion, that you mixed with lemon juice, 3/4 of coriander. Than sprinkle the top with the rest of coriander, chilli, lime zest and almond slices. Drizzle with sauce from 5.
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/05/17/salatka-z-grillowanego-ananasa