Wykonanie
Ta
sałatka jest idealnym dodatkiem do
mięs pieczonych na grillu – jest odświeżająca, soczysta i pełna smaku :)This salad is perfect with grilled meat – it is fresh, juicy and full of flavour :)Składniki (na 2 porcje):1 świeży
ananas0,5 średniej,
czerwonej cebulisok z 1
cytryny1 łyżka
soku z limonkiskórka z ok 1/4
limonki (starta lub pokrojona w drobne paseczki)ok 1 łyżki świeżego
chilli (pokrojonego w cienkie plasterki)3 łyżki
olejuświeża
kolendrapieprzsólgarść
płatków migdałowychananasa obierz i pokrój w ok 1,5cm plastry (powinno być ich ok 6)5 z plasterków podsmaż z obu stron (bez tłuszczu) na patelni (najlepiej grillowej), lub piecz na grillu, aż się zrumienią, następnie przełóż do głębokiego naczynia, przykryj i pozostaw do wystygnięciapozostały plaster
ananasa (bez głąba) pokrój w drobną kostkę, przełóż na głęboki talerz, lekko
posól i rozgnieć widelcem
cebulę pokrój w cienkie piórka, zalej w małej miseczce
sokiem z cytryny i odstaw na min. 15 minut, aż sok nabierze różowego koloru jak rozgnieciony
ananas puści sok, wymieszaj 3 łyżki tego soku z
sokiem z limonki, 2 łyżkami „różowego”
soku z cytryny i
olejem, dodaj 1/3 plasterków
chilli, dopraw
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszaj
płatki migdałowe zrumień na suchej patelni,
kolendrę posiekajgdy
ananas wystygnie, pokrój go na duże kawałki (głąb odkładając na bok), następnie wymieszaj ze świeżym
ananasem, ok 1/2
cebuli, która moczyła się w
soku z cytryny, 3/4 posiekanej
kolendry. Następnie posyp pozostałą
kolendrą,
chilli, skórką z
limonki i
płatkami migdałowymi.
Skrop sosem z pkt 5.Smacznego! :)…Ingredients (for 2 portions):1 fresh pineapple0 , 5 medium, red onionjuice of 1 lemon1 tbsp of lime juicezest from about 1/4 lime (grated or sliced in
thin strings)about 1 tbsp of fresh
chilli (sliced finely)3 tbsp of oilfresh corianderblack peppersalthandful of almond slicespeel pineapple and cut in about 1,5cm slices (you should get about 6 of them)5 slices fry on both sides (without any oil) in a pan (preferably grill), or bake on the grill, until golden,
than transfer into a bowl, cover and leave until cool downthe remaining pineapple (without the middle part) finely dice, put in a soup
plate, sprinkle with pinch of salt and smach with a forkonion cut in
thin half-slices, put in a small bowl with lemon juice and leave for at least 15 minutes, until juice turns pinkwhen smashed pineapple dice release some juice, mix together 3 table spoons of it with lime juice, 2 table spoons of „pink” lemon juice and oil, add 1/3 of
chilli slices, season with salt and pepperalmond slices fry in a dry pan until golden, chop coriander finelywhen fries pineapple cool down, cut it in big chunks (leaving the inside, hard part aside),
than combine it with the fresh pineapple, add 1/2 of onion, that you mixed with lemon juice, 3/4 of coriander.
Than sprinkle the top with the rest of coriander,
chilli, lime zest and almond slices. Drizzle with sauce from 5.Bon appetit! :)