ßßß Cookit - przepis na Domowy Fluff – krem marshmallow / Homemade Fluff – marshmallow cream

Domowy Fluff – krem marshmallow / Homemade Fluff – marshmallow cream

nazwa

Wykonanie

W zeszłe wakacje miałam po raz pierwszy okazję spróbować Fluff – piankowej, gęstej masy, słodkiej i waniliowej, od której ciężko się oderwać, dopóki człowiek nie zasłodzi się do granic możliwości ;) Z ciekawości przeczytałam skład i okazało się, że nie jest on bardzo skomplikowany. Dlatego postanowiłam spróbować przygotować w domu własną wersję tego przysmaku. Muszę przyznać, że domowy krem marshmallow wyszedł lepiej niż dobrze i jest bardzo zbliżony do oryginału :)
Last summer I had a chance to try Fluff for the first time – foamy, thick mass, sweet and vanilla, that is hard to resist, until one get overly sweet ;) I was curious what was in it, so I’ve read the list of ingredients and as it turned out – it was not very complicated. That’s why I’ve decided to try make my own version at home. And I have to say, that homemade marshmallow cream turned out to be more than tasty and very similar to the original one :)
Składniki (na ok 300ml):
2 białka z dużych jajek
1,5 dl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
umieść wszystkie składniki w dużej metalowej (lub szklanej żaroodpornej) misce
postaw miskę na garnku z gotującą się wodą, zmniejsz ogień, by woda tylko lekko się poruszała
mieszaj masę aż osiągnie temperaturę ok 65-70 C (bakterie salmonelli giną przy 60-65 C)
następnie zdejmij miską z ognia i zacznij ubijać masę przy pomocy miksera
po chwili umieść miskę z powrotem na garnku i dalej miksuj, co jakiś czas podnosząc ją, by wypuścić parę i nie przegrzać masy
miksuj do momentu, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana
zdejmij miskę z garnka i jeszcze chwilę miksuj masę, żeby przestygła
przechowuj w lodówce
Smacznego! :)

Ingredients (for about 300ml):
2 egg whites (big eggs)
1 , 5 dl of caster sugar
1 tsp of vanilla extract
put all the ingredients in a big metal bowl (or glass if it’s heat-proof)
put it on a pot with boiling water, turn down the heat, so it just simmer
stir the ingredients until they reach 65-70 C (salmonella bacterias die in about 60-65 C)
take the bowl out of the pot and start whisking it with a hand mixer
after a short moment out it back on the pot, still whisking, taking it up once in a while to release the steam and don’t overheat it
whisk until you get a smooth, thick and shiny foam
take the bowl out of the pot and whisk for a bit longer, to cool it down
store in the fridge
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/01/26/domowy-fluff-krem-marshmallow