Wykonanie
W zeszłe wakacje miałam po raz pierwszy okazję spróbować Fluff – piankowej, gęstej masy, słodkiej i waniliowej, od której ciężko się oderwać, dopóki człowiek nie zasłodzi się do granic możliwości ;) Z ciekawości przeczytałam skład i okazało się, że nie jest on bardzo skomplikowany. Dlatego postanowiłam spróbować przygotować w domu własną wersję tego przysmaku. Muszę przyznać, że domowy krem marshmallow wyszedł lepiej niż dobrze i jest bardzo zbliżony do oryginału :)Last summer I had a chance to try Fluff for the first
time – foamy, thick
mass, sweet and vanilla, that is hard to resist, until one get overly sweet ;) I was curious what was in it, so I’ve read the list of ingredients and as it turned out – it was not
very complicated. That’s why I’ve decided to try
make my own version at
home. And I have to say, that homemade marshmallow cream turned out to be
more than tasty and
very similar to the original one :)Składniki (na ok 300ml):2
białka z dużych
jajek1,5 dl
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoumieść wszystkie składniki w dużej metalowej (lub szklanej żaroodpornej) miscepostaw miskę na garnku z gotującą się
wodą, zmniejsz ogień, by
woda tylko lekko się poruszałamieszaj masę aż osiągnie temperaturę ok 65-70 C (bakterie salmonelli
giną przy 60-65 C)następnie zdejmij miską z ognia i zacznij ubijać masę przy pomocy mikserapo chwili umieść miskę z powrotem na garnku i dalej miksuj, co jakiś czas podnosząc ją, by wypuścić parę i nie przegrzać masymiksuj do momentu, aż powstanie gęsta, błyszcząca pianazdejmij miskę z garnka i jeszcze chwilę miksuj masę, żeby przestygłaprzechowuj w lodówceSmacznego! :)…Ingredients (for about 300ml):2 egg whites (big eggs)1 , 5 dl of caster sugar1 tsp of vanilla extractput all the ingredients in a big metal bowl (or glass if it’s heat-proof)put it on a pot with boiling water, turn down the heat, so it just simmerstir the ingredients until they reach 65-70 C (salmonella bacterias die in about 60-65 C)take the bowl out of the pot and start whisking it with a hand mixerafter a short moment out it back on the pot, still whisking, taking it up once in a while to release the steam and don’t overheat it
whisk until you get a smooth, thick and shiny foamtake the bowl out of the pot and
whisk for a bit longer, to cool it downstore in the fridgeBon appetit! :)