ßßß Cookit - przepis na Bezy waniliowe

Bezy waniliowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po rożkach Babci Rózi zostały mi białka. Ponieważ do makaroników się jeszcze nie odważę zabrać, postanowiłam zrobić bezy zachwalane przez Tatter . Oczywiście zamiast wydrukować przepis zajrzałam tylko na stronę i robiłam na pamięć. Efekt? Nie zmniejszyłam temperatury piekarnika po włożeniu bez. W związku z tym, a może też dlatego, że użyłam cukru z wanilią, moje bezy są brązowe. Jednak nic a nic nie zmienia to faktu, że są przepyszne. Świetnie się przechowują. Moje stały kilka dni w puszce i cały czas były suche i chrupiące.
Składniki:
230 g białek
450 g drobnego cukru (dałam z wanilią)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 140C.
W garnku zagotować wodę i postawić na nim miskę z białkami. Dodać cukier i delikatnie ubijając podgrzewać masę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć miskę z garnka i ubijać przez kilkanaście minut, aż masa całkiem stygnie (za drugim razem nie miałam ochoty ubijać aż tak długo można ograniczyłam się do kilku minut, aż masa była bardzo sztywna i błyszcząca). Bezową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić blachę do pieca i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 100C. Suszyć bezy przez 3 godziny (za drugim razem suszyłam przez 1,5 godziny w 100 stopniach, a następnie zostawiłam na całą noc w piekarniku).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Bezy-waniliowe.html