Wykonanie
Jedne z moich ulubionych. Był czas, kiedy
jadłam je na śniadanie codziennie. Są niezwykle puchate i delikatne. Bardzo szybkie do przygotowania, nie ma potrzeby wyciągania miksera. Ich dużą zaletą jest również to, iż zawierają stosunkowo mało
mąki, za to dużo
białka, niezbędnego, by dobrze zacząć dzień.Składniki:225 g
serka wiejskiego3
jajka, osobno
żółtka i
białka3 łyżki
mąki ulubionej ( u mnie orkiszowa)1 łyżka
cukru1 łyżeczka ekstraktu,
cukru z
waniliiWykonanie:Do
serka dodać
żółtka,
mąkę,
cukry- wymieszać.
Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, nie na sztywno. Placuszki smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni. Przewracać na drugą stronę, gdy na cieście pojawią się bąbelki. Z podanych składników wyszło tyle sztuk, ile jest na zdjęciu.Smacznego!(przepis Nigelli)