Wykonanie
To niesamowite
ciastka. Na te klasyczne
ciastka z Sycylii jest wiele przepisów, różniących się w zasadzie szczegółami. Wypróbowałam już kilka i muszę powiedzieć, że każdy jest doskonały, chociaż
ciastka, pozornie bardzo podobne, różnią się w zależności od przepisu - kształtem, konsystencją i twardością.Dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Due Spaghetti, dedykowanego włoskim przepisom. Włoska nazwa
ciastek migdałowych brzmi pięknie, Pasticcini alle mandorle, a pasticcini są tak cudowne i
słoneczne jak Sycylia.
Składniki:200g mielonych
migdałów200g bardzo drobnego
cukruokoło 50g
białek ( z mniej więcej dwóch
jajek )1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegowiśnie kandyzowane albo
owoce kandyzowane kumquatuJak zrobilam:Wymieszałam
migdały z
cukrem, dodałam
białko i ekstrakt
waniliowy, wyrobiłam całość na gładkie, błyszczące i elastyczne ciasto.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformowałam łyżką kulki o średnicy około 4cm w kilkucentymetrowych odstępach. W każde
ciastko wcisnęłam połówkę
owocu (
wiśnie całe ).
Ciastka powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ja nie miałam na to czasu, stąd
ciastka trochę się rozlały - po schłodzeniu będą bardziej kuliste.Piekłam w 180'C przez około 15 minut, aż były złociste.