ßßß
GrötSkładniki:100ml płatków owsianych250ml wodymus jabłkowy/lingonsyltmlekoPłatki z wodą umieść w rondelku.Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zmienią się w gęstą masę.Przełóż ją na środek głębokiego talerza, na wierzch nałóż mus z jabłek lub lingon. Dookoła nalej mleko.…GrötIngredients:100ml oatmeal250ml waterapple muss/lingonsyltmilkPut oatmeal and water into a small pan.Cook on a small heat, stirring constantly, until it turns into a dense massPut it in the middle of a soup-plate, put apple muss or lingon on top. Pour milk around them.Bon appetit! :)
Mus jabłkowySkładniki:2 średniej wielkości jabłka (ok. 0,5kg)1 łyżka cukruWoda (3 łyżki + 100ml)Jabłka umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki wycinając gniazda nasienne.Przełóż na patelnię, podlej 3 łyżkami wody, posyp cukrem i postaw na średnim ogniuDuś mieszając i „rozdziabując” (przy pomocy np. drewnianej łyżki) do momentu, aż cukier zacznie gęstnieć z sokiem i poczujesz przyjemny, lekko karmelowy zapachWlej pozostałą wodę, wymieszajGotuj aż osiągniesz pożądaną, muso-podobną i dość gęstą konsystencję z małymi kawałkami jabłekPrzełóż na głęboki talerz, żeby mus wystygł (mieszaj co jakiś czas – wtedy proces będzie trwał krócej)Gdy osiągnie już temperaturę, przy której będzie mógł trafić do lodówki, przykryj go folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni – dzięki temu nie obeschnieWstaw mus do lodówki i zjedz na śniadanie następnego dniaSmacznego! :)…Apple mussIngredients:2 middle-size apples (about 0 , 5 kg)1 tbsp of sugarwater (3 tbsp + 100ml)Wash the apples, peel them and cut into pieces cutting off the seedsput them in a pan, add 3 tbsp of water, sprinkle with sugar and put on a medium-high heatsimmer them stirring and smashing (with a wood spoon) until sugar and juice of the apples start to get thick and you smell nice, caramel scentadd the remaining water, mixcook until you get a nice, muss-like and quite thick consistency with small pieces of fruitsput apple muss onto a plate to cool (mix once in a while so it stop being hot faster)when it gets into a temperature that your fridge can handle ;) cover it with cling filmput the muss into the fridge and eat for breakfast on the next dayBon appetit! :)