Wykonanie
Pyszny zarówno prosto z pieca jak i na zimno następnego dnia :)Delicious in both ways – hot right from the grill and cold on the next day.Składniki (dla 6 osób):3 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka świeżo startego
imbiru1,1-1,4kg filet z dzikiego
łososia, ze skórąplasterki
cytryny do ozdobyW małej miseczce wymieszaj
syrop klonowy,
sos sojowy i starty
imbirUmieść filet z
łososia w naczyniu żaroodpornym i zalej go marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na 2 do 4 godzinRozgrzej grill albo patelnię grillową na średnim ogniu. Wyjmij
rybę z naczynia, zeskrob z niej nadmiar marynaty i połóż na kawałku folii aluminiowejUmieść
łososia, folią do dołu, na grillu i przykryj luźno kolejnym kawałkiem folii. Grilluj aż po dotknięciu będzie się dzielił na
płatki, a środek będzie medium-
rare (średnio-surowy), zajmie to 15-17 minut, by był medium (średni), 20 minut.Zdejmij
rybę z grilla. Używając szpatułki, zsuń ją z folii i pozbądź się skóry. Podaj z ósemkami
cytrynySmacznego! :)…Ingredients (serves 6):3 tbsp. maple
syrup2 tbsp. soy sauce1 tbsp. freshly grated ginger1 2½ to 3 lbs. wild salmon fillet, skin onLemon slices for garnish1. Combine maple
syrup, soy sauce and ginger in a small bowl.2. Place salmon in a baking dish and
pour marinade over fish. Cover and refrigerate 2 to 4 hours.3. Preheat grill or grill pan over medium-high heat. Remove fish from dish, scrape off excess marinade and place on a piece of aluminum foil.4. Place salmon, foil
side down, on grill and cover loosely with another piece of foil. Grill until salmon is flaky and center is cooked to medium-
rare, 15 to 17 minutes, or medium, about 20 minutes.5. Remove fish from grill. Using a large spatula, slide salmon from foil and discard skin.
Serve with lemon wedges.
source