Wykonanie
Bardzo prosty przepis na klasyczny dodatek do obiadu –
kapusta kiszona zasmażana wg S.Trochę wstyd się przyznać, ale dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam
kapustę w ten sposób. Taka ze mnie Polka..Nie spodziewałam się fajerwerków, bo to bardzo prosty przepis i mocno improwizowany, ale okazało się, że wyszło smakowicie :)Składniki:0,5 kg
kiszonej kapusty1 średnia
cebula25g
masła (bardzo pełna łyżka stołowa)2 łyżki
mąkipieprzwodaodciśnij
kapustę (porządnie!) i pokrójprzełóż do garnka, zalej
wodą tak, by była przykryta, gotuj przez ok 30minut, aż zmiękniekilka minut przed końcem gotowania
kapusty, pokrój
cebulę w drobną kostkę, podsmaż na
maśle, aż się lekko zrumienidodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez krótką chwilę podlej
wodą z gotowania
kapusty (ok 0,5 szklanki), mieszaj aż znikną „kluchy” i masa zgęstniejeprzełóż
kapustę na patelnię (nie musisz dokładnie odcedzać, ale też nie wlej całego płynu)smaż przez ok 15 minut, mieszając, żeby się nie przypaliładodaj
pieprz do smaku jak odparuje większość płynu
kapusta będzie gotowaSmacznego! :)*
Kapusta kiszona zasmażana idealnie pasuje do kotleta
schabowego -> KLIK