ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej

Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową i nutą trawy cytrynowej

nazwa

Wykonanie

11 czerwca 2014
Składniki:
1 polędwiczka z dorsza
5 truskawek
2 pałeczki trawy cytrynowej
2 łyżki śmietany 18%
szczypta cukru
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Polędwiczkę z dorsza myjemy , suszymy , nacieramy sokiem z cytryny oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Patelnię grillową rozgrzewamy ( ew. zwykłą bez dodatku tłuszczu) grillujemy rybę ok 3-4 min z każdej strony.
Z pałeczek trawy cytrynowej odkrawamy końce , zdejmujemy wierzchnią warstwę , kroimy na mniejsze kawałki.
W między czasie z truskawek odrywamy szypułki , kroimy je na 4 części,w małym garnuszku podgrzewamy śmietanę ztrawą cytrynową ok 3-4 min cały czas mieszając ( w kuchni wydobywa się piękny zapach cytryny)wyjmujemy je ze
śmietany.
Dodajemy truskawki oraz cukier , blanszujemy je ok 5 min.
Na usmażoną rybę , kładziemy salsę truskawkową oraz plasterek cytryny.
Smacznego
Post navigation
← Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu mięso które bez wahania możemy podać na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Tak przygotowana przekąska zachęci nie tylko malucha lecz i dorosły chętnie po nią sięgnie :) Tortilla świetnie kombonuje się ze słodkimi truskawkami i bananem a przemycony liść sałaty dodaje witamin. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/zawsze-wydawalo-mi-sie-ze-truskawki-je-sie-na-slodko-polaczenie-ich-z-ryba-lub-innym-miesem-bylo-dla-mnie-abstrakcja-jednak-teraz-gdy-truskawki-sa-tak-piekne-i-smaczne-a-w-lodowce-mialam-delikatne-po