ßßß
Składniki:schab bez kości – 1 kg,wędzone podgardle – 0 , 5 kg,buraki czerwone gotowane (pieczone) – 3 szt,chleb żytni na zakwasie, ususzony – 2-3 kromki,zakwas buraczany – 1 szklanka,cebula duża – 1 szt,ziele angielskie – 5 kulek,liśc laurowy – 2 szt,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i pokrojony na małe kawałki schab. Smażyć razem kilka minut. Buraki ugotować lub upiec wcześniej w piekarniku ( ja wykorzystałam takie, które zostały po zrobieniu ćwikły).Zetrzeć buraki i dodać do mięsa. Podlać całość wywarem buraczanym/kiszonym czerwonym barszczem, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi a następnie nakryć pokrywką i duści na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dołożyć starty suchy, żytni chleb (w oryginalnej wersji był razowy). Dusić razem, aż sos się zagęści. Najlepiej podawać z kaszą gryczaną.