Wykonanie
Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych sezonowych deserów: jagodzianko-maliniankiPyszne
drożdżowe placuszki z
jagodami,
malinami i słodką kruszonką. Można zrobić wersję z samymi
jagodami lub
malinami, jednak mix także jest przepyszny. Polecam!Scroll down for English
Jagodzianko-malinianki z kruszonką(20 sztuk)Składniki:350 g
malin350 g
jagód500 g
mąki pszennej100 g
cukru150 g
masła, rozpuszczonego250 ml
mleka, ciepłego3
żółtka + 1 całe
jajo7 g
drożdży instant (lub 30 g świeżych)szczypta
soliKruszonka:180 g
mąki pszennej100 g
cukru125 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:Za pomocą miksera ubij
żółtka i
jajko z
cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.W 1/2 l naczyniu wymieszaj
drożdże z
mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.Dodaj
mąkę,
sól, stopione
masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp odrobinę
mąki. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm, podsypując
mąką. Następnie podziel je na 20 krążków i ułóż je na natłuszczonej blaszce do pieczenia, zachowując spore odległości, gdyż drożdżówki sporo podrosną. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Posyp każdy krążek
malinami i
jagodami, zostawiając ok, 0,5 cm brzeg, delikatnie dociśnij je w ciasto, po czym posyp obficie kruszonką.Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia.Smacznego!
English version(20 rolls)Ingredients:350 g raspberries350 g of blueberries500 g of
flour100 g of sugar150 g of butter melted250 ml of warm milk3 egg yolks + 1 egg7 g instant yeast (or 30 g fresh)For crumble:180 g plain
flour100 g sugar125 g butter, meltedPreparation:In a bowl of stand mixer mix egg yolks, egg and sugar until light and fluffy.In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.Add
flour, salt, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixerPrepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, divide into 20 discs sprinkle with fruits and crumble. Allow to rise for another 30 minutes.Preheat the oven to 180 oC. Bake for 20 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.Enjoy!
Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"