ßßß Cookit - przepis na Blueberry and raspberry rolls

Blueberry and raspberry rolls

nazwa

Wykonanie

Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"
Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych sezonowych deserów: jagodzianko-malinianki
Pyszne drożdżowe placuszki z jagodami, malinami i słodką kruszonką. Można zrobić wersję z samymi jagodami lub malinami, jednak mix także jest przepyszny. Polecam!
Scroll down for English
Jagodzianko-malinianki z kruszonką
(20 sztuk)
Składniki:
350 g malin
350 g jagód
500 g mąki pszennej
100 g cukru
150 g masła, rozpuszczonego
250 ml mleka, ciepłego
3 żółtka + 1 całe jajo
7 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
szczypta soli
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ubij żółtka i jajko z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
Dodaj mąkę, sól, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp odrobinę mąki. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Następnie podziel je na 20 krążków i ułóż je na natłuszczonej blaszce do pieczenia, zachowując spore odległości, gdyż drożdżówki sporo podrosną. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Posyp każdy krążek malinami i jagodami, zostawiając ok, 0,5 cm brzeg, delikatnie dociśnij je w ciasto, po czym posyp obficie kruszonką.
Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
(20 rolls)
Ingredients:
350 g raspberries
350 g of blueberries
500 g of flour
100 g of sugar
150 g of butter melted
250 ml of warm milk
3 egg yolks + 1 egg
7 g instant yeast (or 30 g fresh)
For crumble:
180 g plain flour
100 g sugar
125 g butter, melted
Preparation:
In a bowl of stand mixer mix egg yolks, egg and sugar until light and fluffy.
In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
Add flour, salt, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, divide into 20 discs sprinkle with fruits and crumble. Allow to rise for another 30 minutes.
Preheat the oven to 180 oC. Bake for 20 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.
Enjoy!
Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"
Źródło:http://karmelowy.pl/jagodzianko-malinianki-z-kruszonka-blueberry-and-raspberry-rolls-with-streusel