Wykonanie
Kanapka z dedykacją - dla Michała i Stasia z Reading.
Pamiętam smak tej kanapki do dzisiaj. Będąc w Meksyku, jadłem ją kilka
razy. Sprzedawana jest dosłownie na każdej ulicy. Quesadilla ( czyt. kesadija), to danie
śniadaniowe. Głównym składnikiem jest kukurydziana tortilla ( czyt.tortija) i
ser. Robi się ją bardzo szybko, zakładając, że mamy gotowe placki tortilli. Jeżeli nie mamy tortilli z
mąki kukurydzianej, może być tortilla z
mąki pszennej. Osobiście radzę kupić gotowe placki tortilli. Zdostępnej
mąki kukurydzianej w Polsce tortille się nie udają, są mało elastyczne i wychodzą twarde. Przygotowane placki tortilli smażymy na patelni z obu stron. Ja wybrałem patelnię grillową, lubię paski, które powstają po usmażeniu. Smażymy na niezbyt rozgrzanej patelni. Chodzi o rozpuszczenie
sera i podgrzanie dodatków. Podajemy pociętą na 4 trójkąty. Co do środka – pełna dowolność.Na rozłożony placek tortilli położyć plaster
szynki.
Szynka powinna przykryć całą tortillę, następnie połowę posypać
żółtym serem, na
ser parę kawałków papryczek jalapeno ze słoika ( uważać z ilością, jest bardzo pikantna), pokrojoną
dymkę, trochę
sałaty lodowej, listki
kolendry. Tortillę składamy na połowę, smarujemy
oliwą z obu stron i smażymy na patelni. Podajemy z sosem guacamole lub
czosnkowym.To szybkie i smaczne danie zrobiłem z myślą o dwóch świetnych kolegach Michale i Stasiu, stawiających pierwsze kroki w trudnej sztuce kulinarnej w Anglii. Do dzisiaj czuję wspaniały poranny zapach tostów przygotowanych przez Stasia.