ßßß Cookit - przepis na Surówka z pomidora i cebuli ze śmietaną

Surówka z pomidora i cebuli ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

Niedawno zauważyłam, że na moim blogu coś kulawo z surówkami. Jakoś tak się składa, że do tej pory podczas „sesji zdjęciowych” skupiałam się przeważnie na daniach głównych i zapominałam o tym ważnym dodatku. Mam kilka niewykorzystanych surówkowych fotek z początków mojego blogowania – z perspektywy czasu nie mogę na nie patrzeć 😛 Nie żebym była teraz zadowolona ze swoich zdjęć, ale te pierwsze to całkowita masakra jest. Zanim zaczęłam blogować, umieszczałam przepisy ze zdjęciami na pewnym portalu – część faktycznie była robiona na „odwal się” – bo za ilustrowane receptury dostawałam więcej punktów wymienialnych na nagrody.
Obiecuję się poprawić – zacznę od mojej ulubionej (najlepsze archiwalne zdjęcie jakie znalazłam). Można ją wszamać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie (z uwagi na cebulę bardziej kolacja niż śniadanie, bo kto by chciał ziać cebulą przez cały dzień?) z dodatkiem chleba posmarowanego masełkiem albo po prostu maczanego w śmietanie z surówki 😉 Pycha – w prostocie siła!
Składniki :
1 mała czerwona cebula
1 mała biała cebula
3 pomidory
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
świeżo zmielony kolorowy pieprz
szczypta soli
Cebule pokrój w piórka i po przełożeniu do miseczki pognieć ręcznie, aby je zmiękczyć. Skrop octem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, potem na półcentymetrowe plasterki. Dorzuć do cebuli, dodaj kwaśną śmietanę, przypraw pieprzem i solą. Smacznego!
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Wołowe curry z buraczkami
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Źródło:http://agatagotuje.pl/surowka-z-pomidora-i-cebuli-ze-smietana