Wykonanie
Takie spaghetti dość często przygotowywałam już w akademickich czasach, przeważnie na początku miesiąca, kiedy miałam jeszcze jakieś pieniądze, które można było roztrwonić na „wykwintne” jedzenie. Później żyłam na
pasztetowej, zupkach chińskich* i
kaszy gryczanej z
keczupem, którą z wielkim upodobaniem zajadałam się też kilka lat później, będąc w ciąży.Co do
keczupu, to za każdym razem, kiedy wypowiadam to słowo przypomniała mi się polonistyczna anegdotka. Na jednym z wykładów Jan Miodek przyznał się, co spowodowało, że zwrócił uwagę na swoją przyszłą żonę. Pierwsze spotkanie miało miejsce na prywatce (nie na domówce, nie na imprezie – na prywatce właśnie). Przyszła profesorowa poczęstowała
Janka kanapką z
żółtym serem, pytając: „Wolisz z
keczupem czy bez?”. „Gdyby zapytała, czy chcę z
keczapem, to chyba bym się z nią nie ożenił” – spuentował opowieść Jan Miodek.Wracając do
makaronu – zamiast samych
krewetek można użyć mieszanki
owoców morza z
małżami, które jak wiadomo dobrze komponują się z
winem,
czosnkiem i
śmietaną. Kilka składników, niewielki nakład pracy, a efekt jest bardzo smakowity.*przy okazji zajrzyj do ekspresłówek o zupkach
Składniki (4 porcje):400 g
makaronu spaghetti150 g białej i jasnozielonej części
pora (z 1 dużego
pora)3-4 ząbki
czosnku1 łyżka
masła klarowanego250 g
krewetek koktajlowych (mogą być mrożone)150 ml białego
wytrawnego wina150 ml kremówki
przyprawy:
sól morska,
pieprz,
natka pietruszkiNastaw duży gar osolonej
wody do gotowania
makaronu.
Krewetki, jeśli są mrożone, rozmroź, przepłukując je pod bieżącą
wodą. Osusz je dokładnie na papierowym ręczniku.
Pora umyj i pokrój na cienkie plasterki.
Czosnek posiekaj.Na sporej patelni rozpuść łyżkę
masła klarowanego i wrzuć
pora z
czosnkiem. Podsmażaj, aż się
por się zeszkli. Uważaj też, żeby nie przypalić
czosnku.Na patelnię dodaj
krewetki i zalej
białym winem. Podsmażaj przez 5 minut, aż
wino odparuje w połowie.W międzyczasie zacznij gotować
makaron.Do
krewetek dolej kremówkę, zredukuj sos, gotując całość na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Gdy
makaron będzie al dente, odcedź go i wymieszaj z sosem. Posyp posiekaną
natką pietruszki i podawaj od razu.
Related PostsWegetariańskie spaghetti alla bolognese z
olejem rzepakowymSpaghetti carbonara NigelliSpaghetti alla puttanescaBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą