ßßß
Składniki (4 porcje):400 g makaronu spaghetti150 g białej i jasnozielonej części pora (z 1 dużego pora)3-4 ząbki czosnku1 łyżka masła klarowanego250 g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone)150 ml białego wytrawnego wina150 ml kremówkiprzyprawy: sól morska, pieprz, natka pietruszkiNastaw duży gar osolonej wody do gotowania makaronu.Krewetki, jeśli są mrożone, rozmroź, przepłukując je pod bieżącą wodą. Osusz je dokładnie na papierowym ręczniku.Pora umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek posiekaj.Na sporej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i wrzuć pora z czosnkiem. Podsmażaj, aż się por się zeszkli. Uważaj też, żeby nie przypalić czosnku.Na patelnię dodaj krewetki i zalej białym winem. Podsmażaj przez 5 minut, aż wino odparuje w połowie.W międzyczasie zacznij gotować makaron.Do krewetek dolej kremówkę, zredukuj sos, gotując całość na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i wymieszaj z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.
Related PostsWegetariańskie spaghetti alla bolognese z olejem rzepakowymSpaghetti carbonara NigelliSpaghetti alla puttanescaBabka ziemniaczana z białą kiełbasą