Wykonanie
W zamierzchłych czasach, kiedy blogi kulinarne nie były jeszcze tak popularne i w polskiej części internetu można było je policzyć na palcach jednej ręki, ludzie wymieniali się przepisami za pośrednictwem rozmaitych grup dyskusyjnych, zwanych forami.Forum to słowo, z którym mam bardzo miłe skojarzenia. Kiedyś, gdy jeszcze mieszkałam w studenckiej „komunie”, w trakcie wieczornej nasiadówki, staraliśmy się wymyślić alternatywną odmianę tego rzeczownika (bo w liczbie pojedynczej jest on nieodmienny, dopiero w mnogiej zaczyna się szaleństwo). Takie nam łamańce
językowe wychodziły, że nie jestem ich w stanie dzisiaj powtórzyć. A już na pewno nie na trzeźwo.No i właśnie na forum łowieckim moja Mama, jakoś w 2010 roku, znalazła przepis na wspaniały suszony
schab. Później widziałam go na wielu blogach przeważnie jako „schab z pończochy”. Niektórzy (podobno) robią go nawet w skarpecie. O wiele bardziej stylowo prezentuje się jednak w gazie owiniętej sznurkiem.Zanim zabierzecie się za jego domową produkcję, przeczytajcie kilka ważnych rad, które wyszperałam z owego forum. Po pierwsze, według niektórych znawców tematu,
schabu pod żadnym pozorem nie można myć
wodą, bo narusza to naturalną, ochronną
florę bakteryjną
mięsa. W wodzie mogą się także znajdować bakterie, które spowodują jego szybsze psucie się. Po drugie, najlepsza
sól to niejodowana bez antyzbrylacza (żelazocyjanek potasu, o którym
pisałam już w poprzednim wpisie). Po trzecie, jeśli
schab jest niewielki, to można skrócić czas leżakowania w
soli i dokładnie z niej oczyścić (ale na sucho!). I na koniec – zamiast gazy i sznurka można użyć wspomnianej już wcześniej pończochy i siatki do
wędlin.A teraz do roboty i czekam na komentarze z efektami!

Składniki :
schab bez kości (im większy, tym lepiej)około 150 g
cukruokoło 2 kg niejodowanej, gruboziarnistej
soliczosnek (około 1/2 główki)świeżo zmielony
czarny pieprzSchab obtocz grubo w cukrze jak w panierce i włóż na kilka godzin do lodówki (na przykład na noc). Możesz nawet zasypać
mięso cukrem w jakimś naczyniu.Po 5-6 godzinach, gdy z
cukru zrobi się coś w rodzaju
syropu, oczyść z niego
mięso. Wystarczy po prostu zgarnąć wilgoć ręką. Nie myj
schabu!Do suchej miski wsyp dwucentymetrową warstwę
soli niejodowanej (najlepiej gruboziarnistej) i połóż na niej
mięso. Odstaw na dobę w chłodne miejsce (jeśli
schab jest niewielki, to na 12h), następnie zmień
sól i połóż
schab na drugiej stronie na taki sam czas.Po leżakowaniu oczyść
mięso z
soli i natrzyj je starannie
czosnkiem, następnie posyp świeżo zmielonym
pieprzem (dość oszczędnie),
owiń ściśle jedną warstwą gazy i obwiąż sznurkiem – tak jak na pierwszej z poniższych fotografii.Powieś na 10 dni w przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu można
mięso rozwinąć i jeść.Przechowuj w lodówce.





Related PostsPieczony
boczek z
oreganoBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBabka na
winie musującymOgórki w
chili (a la Leszek hr. Kowalski)