Przyznam się, że ostatnio przeżywam silną fascynację. Uzależniłam się od aromatu świeżo mielonych ziaren kolendry. Mogłabym dodawać je wszędzie, niemalże jak marynarz z piosenki zasłyszanej w dzieciństwie, który sypał pieprz nawet do konfitury i do zupy mlecznej 😉Dzisiaj spreparowałam z dodatkiem kolendrysos pomidorowy. Wyszedł dość pikantny, mocno aromatyczny i bardzo smaczny.Składniki :1 duża cebula1 marchewka z rosołu2 łyżki oliwy3 łyżki koncentratu pomidorowegoszczypta soli1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry125 ml czerwonego wytrawnego winaok. 100 ml wodyCebulę posiekaj i podsmażaj w rondelku na oliwie aż się zeszkli. Dodaj drobniutko pokrojoną marchewkę z rosołu, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Podlej wodą i winem. Gotuj na małym ogniu do zredukowania płynu. Na koniec możesz zmiksować, będzie miał konsystencję keczupu.Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryGulasz z sarniny z czerwonym winem i jałowcemZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa z czerwoną soczewicąBoeuf bourguignon