Wykonanie
Przedstawiam Wam przepis, od którego wszystko się zaczęło 😉 Pisząc „wszystko” mam na myśli moje pisanie. Zdjęcie poniżej spodobało się kilku moim znajomym, którzy podsunęli mi pomysł prowadzenia fotobloga kulinarnego. Mam świadomość tego, że jestem amatorką i poziom zdjęć jest mocno nierówny, ale wierzę, że praktyka czyni mistrza i będzie na co popatrzeć w następnych odsłonach. A nawet jeśli nie, to uważam, że jedzenie ma przede wszystkim smakować.
Będę zatem dbała o to, żeby dodawać tutaj tylko sprawdzone i zjadliwe przepisy. A ta
papryka jest jak najbardziej jadalna. Dodam też, że można ją łatwo zrobić w wersji bezmięsnej – wystarczy pomnożyć ilość warzyw. Też jest pysznie 😉Składniki (8 porcji):8
czerwonych papryk25 dag
cukinii25 dag
mielonego mięsa2 spore
cebule2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1,5
torebki (150g)
ryżu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki2 łyżki
masła klarowanego1/2 szklanki
bulionuUgotuj
ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozgrzej solidną łyżkę
masła klarowanego i zeszklij dwie posiekane
cebule. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę
cukinię (razem ze skórką) oraz jedną posiekaną
paprykę.Dopraw
solą,
pieprzem oraz mieloną
słodką papryką. Na koniec dodaj 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego i zestaw z kuchenki do ostygnięcia.W tym czasie możesz oczyścić pozostałe 7
papryk, odciąć im wierzchy, które należy zachować.Ostudzony
ryż wymieszaj bardzo dokładnie z surowym
mięsem mielonym i masą warzywną. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym
masłem klarowanym.Napełniaj wydrążone
papryki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym tak, żeby stały. Jeśli będą się przewracać – można delikatnie ściąć ich podstawy. Każdą
paprykę przykryj „kapelusikiem”. Wlej do naczynia pół szklanki
bulionu.Zapiekaj pod przykryciem przez godzinę w temp. 180 stopni. Na ostatni kwadrans pieczenia zdejmij pokrywkę i zmniejsz temp. do 150 stopni.Related PostsZupa zbójeckaKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi