Wykonanie
Naleśniki z
serem to nieśmiertelny klasyk z gatunku „jak się dobrze najeść (elegancko mówiąc) i za wiele nie wydać”. Można do tego dodać jeszcze, „jak sobie głęboko wbić nogi w tyłek”, bo niestety przy smażeniu trzeba się też trochę nastać. Wyprodukowałam ich dzisiaj ze 30, więc mam za sobą dwie godziny lewitowania nad patelnią. Głodzilla w tym czasie, oglądając starannie wyselekcjonowane bajki na kompie, wygryzał w gotowych, podkradzionych naleśnikach ażurowe wzory. Sztuki to były piękne niczym mazowieckie wycinanki 😛Jako że zaczęłam kiedyś temat odżywiania małych człowieków, dodam, że naleśniki z
serem i sosem
jagodowym można zjeść całą rodziną. Mały człowiek powinien
mieć około 11 miesięcy, bowiem w tym wieku eksperymentujemy z
nabiałem (
jagody można przemycać już w okolicach 6. miesiąca). Młodszemu można dać w ramach omasty tylko sos, a
ser na własne ryzyko. Głodzillla wiele składników spróbował wcześniej niż „ustawa przewiduje” i okazał się osobnikiem odpornym na alergie pokarmowe.
Składniki :15 naleśników (pełnoziarnistych z tego przepisu albo zwykłych)50 dag półtłustego
twarogu3 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżka
cukruFilozofii w wykonaniu nie ma absolutnie żadnej – po prostu wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj widelcem, możesz je zmiksować. Porcje tak przygotowanego
sera rozsmarowuj na naleśnikach i składaj, jak lubisz.Składniki na sos
jagodowy:100 ml
syropu klonowego (może być też golden
syrup albo
miód)250 g
czarnych jagódDo rondelka wlej
syrop klonowy, wsyp oczyszczone
jagody i gotuj na niewielkim ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Gotowym sosem polej naleśniki, a resztę możesz przechowywać przez kilka dobrych dni w lodówce.
Related Posts
Makaron z
serem i
truskawkamiZupa ogórkowa z
kaszą mannąLeniwe pierogi z
truskawkami i
jogurtemZielone naleśniki