Naleśniki z serem i sosem jagodowym

nazwa

Wykonanie

Naleśniki z serem to nieśmiertelny klasyk z gatunku „jak się dobrze najeść (elegancko mówiąc) i za wiele nie wydać”. Można do tego dodać jeszcze, „jak sobie głęboko wbić nogi w tyłek”, bo niestety przy smażeniu trzeba się też trochę nastać. Wyprodukowałam ich dzisiaj ze 30, więc mam za sobą dwie godziny lewitowania nad patelnią. Głodzilla w tym czasie, oglądając starannie wyselekcjonowane bajki na kompie, wygryzał w gotowych, podkradzionych naleśnikach ażurowe wzory. Sztuki to były piękne niczym mazowieckie wycinanki 😛
Jako że zaczęłam kiedyś temat odżywiania małych człowieków, dodam, że naleśniki z serem i sosem jagodowym można zjeść całą rodziną. Mały człowiek powinien mieć około 11 miesięcy, bowiem w tym wieku eksperymentujemy z nabiałem (jagody można przemycać już w okolicach 6. miesiąca). Młodszemu można dać w ramach omasty tylko sos, a ser na własne ryzyko. Głodzillla wiele składników spróbował wcześniej niż „ustawa przewiduje” i okazał się osobnikiem odpornym na alergie pokarmowe.
Składniki :
15 naleśników (pełnoziarnistych z tego przepisu albo zwykłych)
50 dag półtłustego twarogu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Filozofii w wykonaniu nie ma absolutnie żadnej – po prostu wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj widelcem, możesz je zmiksować. Porcje tak przygotowanego sera rozsmarowuj na naleśnikach i składaj, jak lubisz.
Składniki na sos jagodowy:
100 ml syropu klonowego (może być też golden syrup albo miód)
250 g czarnych jagód
Do rondelka wlej syrop klonowy, wsyp oczyszczone jagody i gotuj na niewielkim ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Gotowym sosem polej naleśniki, a resztę możesz przechowywać przez kilka dobrych dni w lodówce.
Related Posts
Makaron z serem i truskawkami
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Leniwe pierogi z truskawkami i jogurtem
Zielone naleśniki
Źródło:http://agatagotuje.pl/nalesniki-z-serem-i-sosem-jagodowym