ßßß
Składniki :50 dag marchewki25 dag groszku (z puszki lub mrożonego)2 płaskie łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka masła1 płaska łyżka mąki pszennej125 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)Marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przesyp do garnuszka, dodaj sól i cukier oraz masło, po czym zalej taką ilością wrzątku, żeby woda była minimalnie poniżej poziomu marchewki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około15-20 minut.Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj groszek odsączony z zalewy (nie wylewaj jej, tylko zachowaj). Jeśli używasz mrożonego groszku, to ugotuj go osobno w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do miękkiej marchewki.W międzyczasie w wodzie z zalewy (albo w 125 ml bulionu warzywnego) dokładnie rozprowadź łyżkę mąki i wlej ją do garnuszka. Zagotuj całość, aby mąka straciła posmak surowizny i delikatnie mieszaj, uważając, żeby groszek się nie rozpadł.Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa ogórkowa z kaszą mannąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiRisi e bisi, czyli risotto z groszkiemZupa krem z pieczonej dyni