Wykonanie
Marchewka z
groszkiem to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Uważam, że idealnie komponuje się jako jarzynka do smażonej albo pieczonej
ryby podawanej z
ryżem. Mój Pan i Władca za nią nie przepada, bo jak już wcześniej wspominałam, nie jest fanem słodkawych dodatków do
mięs. Człowiek Wyżerka natomiast wypluwa jak karabin wszystkie
groszki, ale
marchewkę łaskawie zjada 😉Wszystkie składniki (poza
cukrem i
solą!) zawarte w tej jarzynce są dopuszczalne dla dzieci od 6. miesiąca życia. Takim maluszkom trzeba jednak rozgnieść całość na papkę albo zmiksować, bo nie umieją jeszcze dobrze żuć. Starsze dzieci, które mają tę sztukę opanowaną, mogą jeść tę potrawę w wersji niezmienionej – na pewno zainteresuje je kolor i kształt poszczególnych elementów dania
Składniki :50 dag
marchewki25 dag
groszku (z puszki lub mrożonego)2 płaskie łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
masła1 płaska łyżka
mąki pszennej125 ml
bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przesyp do garnuszka, dodaj
sól i
cukier oraz
masło, po czym zalej taką ilością wrzątku, żeby
woda była minimalnie poniżej poziomu
marchewki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około15-20 minut.Kiedy
marchewka będzie już miękka, dodaj
groszek odsączony z zalewy (nie wylewaj jej, tylko zachowaj). Jeśli używasz mrożonego
groszku, to ugotuj go osobno w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do miękkiej
marchewki.W międzyczasie w wodzie z zalewy (albo w 125 ml
bulionu warzywnego) dokładnie rozprowadź łyżkę
mąki i wlej ją do garnuszka. Zagotuj całość, aby
mąka straciła posmak surowizny i delikatnie mieszaj, uważając, żeby
groszek się nie rozpadł.Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiRisi e bisi, czyli risotto z
groszkiemZupa krem z pieczonej dyni