ßßß Cookit - przepis na Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

nazwa

Wykonanie

Marchewka z groszkiem to jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa. Uważam, że idealnie komponuje się jako jarzynka do smażonej albo pieczonej ryby podawanej z ryżem. Mój Pan i Władca za nią nie przepada, bo jak już wcześniej wspominałam, nie jest fanem słodkawych dodatków do mięs. Człowiek Wyżerka natomiast wypluwa jak karabin wszystkie groszki, ale marchewkę łaskawie zjada 😉
Wszystkie składniki (poza cukrem i solą!) zawarte w tej jarzynce są dopuszczalne dla dzieci od 6. miesiąca życia. Takim maluszkom trzeba jednak rozgnieść całość na papkę albo zmiksować, bo nie umieją jeszcze dobrze żuć. Starsze dzieci, które mają tę sztukę opanowaną, mogą jeść tę potrawę w wersji niezmienionej – na pewno zainteresuje je kolor i kształt poszczególnych elementów dania
Składniki :
50 dag marchewki
25 dag groszku (z puszki lub mrożonego)
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
125 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przesyp do garnuszka, dodaj sól i cukier oraz masło, po czym zalej taką ilością wrzątku, żeby woda była minimalnie poniżej poziomu marchewki. Gotuj na niewielkim ogniu przez około15-20 minut.
Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj groszek odsączony z zalewy (nie wylewaj jej, tylko zachowaj). Jeśli używasz mrożonego groszku, to ugotuj go osobno w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do miękkiej marchewki.
W międzyczasie w wodzie z zalewy (albo w 125 ml bulionu warzywnego) dokładnie rozprowadź łyżkę mąki i wlej ją do garnuszka. Zagotuj całość, aby mąka straciła posmak surowizny i delikatnie mieszaj, uważając, żeby groszek się nie rozpadł.
Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Risi e bisi, czyli risotto z groszkiem
Zupa krem z pieczonej dyni
Źródło:http://agatagotuje.pl/marchewka-z-groszkiem