ßßß
Składniki :450 g wątróbki z indyka1 cebula1 jajko3-4 łyżki bułki tartejniecała szklanka mąkiprzyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprzObierz cebulę. Oczyść wątróbkę z błonek, żyłek i innych nieprzyjemności. Zmiel wątróbkę razem z cebulą, pod koniec mielenia wsyp bułkę tartą, aby wyczyścić maszynkę. Do masy dodaj jajko oraz stopniowo wsypuj mąkę (tyle, aby ciasto było gęste), dopraw solą i pieprzem. Pieprzu nie żałuj, kluseczki powinny być dość pikantne.Jeśli nie masz maszynki do mielenia, możesz posłużyć się blenderem: do kielicha wrzuć oczyszczone wątróbki i zmiksuj, przełóż masę do miski. Do tego samego kielicha wrzuć ćwiartki cebuli i wbij jajko. Zmiksuj i połącz wszystkie składniki jak w opcji wyżej.Gotuj przez około 5 minut we wrzącym rosole nakładając porcje masy za pomocą zwilżonej łyżeczki do herbaty. Możesz je wyławiać łyżką cedzakową i gotować partiami, by podać je na stół w osobnym naczyniu albo użyć szerokiego garnka, ugotować wszystkie i podawać je razem z rosołem.
Przepis znalazłam w książce Magdy Gessler „Smaczna Polska” (lekko zmodyfikowałam).Related PostsZupa zbójeckaDomowy pasztetBabka ziemniaczana z białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremProste kołduny