Wykonanie
Małż poszedł uśpić Głodzillę (do łóżeczka, nie do weterynarza),
mogę więc w końcu spokojnie usiąść i bloga nakarmić. W
sumie to spokojne siedzenie jest nieco naciągane, bo Głodzilla wcale nie chce spać – radośnie skacze i rechocze, nic sobie nie robiąc z coraz bardziej napiętych nerwów tatusia, więc i mi się nieco udziela.Kończy się niedziela, nawiążę zatem do rosolnej tradycji wciąż żywej w wielu domach i podrzucę Wam przepis na wątrobiane kluseczki. Może bym i poczekała do przyszłego tygodnia, ale dzisiaj na obiedzie była moja Mama i te kluski tak jej posmakowały, że chce je niedługo zrobić u siebie. Chyba trudno o lepszą rekomendację 😉
Składniki :450 g
wątróbki z
indyka1
cebula1
jajko3-4 łyżki
bułki tartejniecała szklanka
mąkiprzyprawy:
sól, świeżo mielony
czarny pieprzObierz
cebulę. Oczyść
wątróbkę z błonek, żyłek i innych nieprzyjemności. Zmiel
wątróbkę razem z
cebulą, pod koniec mielenia wsyp
bułkę tartą, aby wyczyścić maszynkę. Do masy dodaj
jajko oraz stopniowo wsypuj
mąkę (tyle, aby ciasto było gęste), dopraw
solą i
pieprzem.
Pieprzu nie żałuj, kluseczki powinny być dość pikantne.Jeśli nie masz maszynki do mielenia, możesz posłużyć się blenderem: do kielicha wrzuć oczyszczone
wątróbki i zmiksuj, przełóż masę do miski. Do tego samego kielicha wrzuć ćwiartki
cebuli i wbij
jajko. Zmiksuj i połącz wszystkie składniki jak w opcji wyżej.Gotuj przez około 5 minut we wrzącym rosole nakładając porcje masy za pomocą zwilżonej łyżeczki do
herbaty. Możesz je wyławiać łyżką cedzakową i gotować partiami, by podać je na stół w osobnym naczyniu albo użyć szerokiego garnka, ugotować wszystkie i podawać je razem z rosołem.
Przepis znalazłam w książce
Magdy Gessler „Smaczna Polska” (lekko zmodyfikowałam).Related PostsZupa zbójeckaDomowy pasztetBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremProste kołduny