Wykonanie
Jakiś czas temu kupiliśmy sobie fajne urządzenie, mianowicie
szynkowar. Rzecz jest fantastyczna, w prosty sposób można robić domową
wędlinę. Która zresztą smakuje niesamowicie. My robiliśmy po raz pierwszy więc dość prostą rzecz zrobiliśmy, po prostu
szynkę, ale teraz będziemy bardziej wyrafinowane rzeczy robić. Tym bardziej, że kupiliśmy również wędzareczkę (taką malutką domową), więc produkcja ruszy pełną parą :)Poszła więc
Madzia na bazarek i "od baby" kupiła 2 kilogramy prawdziwej
wiejskiej szynki. No i przerobiła ją na prawdziwą domową
szynkę. A jak to zrobić? Do 2,5 l
wody dodajemy pół łyżeczki mielonego
pieprzu, 1 łyżeczkę
majeranku, 1
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, kilka
goździków, szczyptę
kolendry i
tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki
ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg
szynki. Całość gotujemy 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodajemy 4 g saletry potasowej, 200 g
soli, 1 łyżeczkę
cukru. Całość dokładnie mieszamy.Teraz bierzemy strzykawkę z igłą o grubości 1 mm i przy jej pomocy wtłaczamy do
mięsa (w regularnych odstępach) około 100 ml zalewy.
Mięso układamy w kamiennym lub emaliowanym garnku i zalewamy resztą zalewy.
Mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.Trzymamy minimum 3 dni w lodówce, przekręcając na drugi bok każdego dnia.I
potem wkładamy
szynkę do worka, worek do
szynkowara,
szynkowar do wysokiego garnka z
wodą i podgrzewamy przez 2 godziny. Pilnujemy żeby
woda utrzymywała temperaturę 80-90 stopni.
Potem wyjmujemy
szynkowar z garnka z
wodą i pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.A tak wyglądała nasza
szynka zanim trafiła do
szynkowara:
Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)