ßßß Cookit - przepis na Pierś z indyka pieczona w towarzystwie brzoskwiń

Pierś z indyka pieczona w towarzystwie brzoskwiń

nazwa

Wykonanie

Jedno z ulubionych dań mojej chrześnicy Julci. Jest dosyć proste w przygotowaniu i można je jeść później przez cały tydzień co jest dosyć istotne dla wszystkich, którzy pracują i nie mają czasu codziennie robić sobie obiadu. Idealnie smakuje podawana z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej. Mięso nadaje się także na kanapkę.
Składniki:
pierś z indyka (około 600 g)
puszka brzoskwiń w syropie
1 opakowanie suszonych śliwek
masła do posmarowania naczynia
przyprawy: vegeta, majeranek, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Przyprawionego indyka zalać syropem z brzoskwiń i odstawić na całą noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Brzoskwinie należy wyjąć z puszki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i niczym nie zalewać, ważne, żeby trochę wyschły. Następnego dnia pierś należy obsmażyć z każdej ze stron do lekkiego zarumienienia i włożyć do uprzednio wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą, która utworzyła się przy mięsie, wrzucić pokrojone brzoskwinie i śliwki. Piec w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 30 min po przykryciem, kolejne 30 min bez przykrycia. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/piers-z-indyka-pieczona-w-towarzystwie-brzoskwin