ßßß Cookit - przepis na pierogi z suszem (śliwami)

pierogi z suszem (śliwami)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj kolejny przepis z serii tylko w Wigilię. Pierożki z suszoną śliwką to tradycyjne danie w moim Rodzinnym Domu. Takie pierożki podawała moja Babcia Irusia, potem moja Mama, a teraz i ja tą tradycję przeniosłam na Rodzinę Męża. Małe pierożki na słodko z suszonymi śliweczkami. Zapiekane w piekarniku. Można zrobić wcześniej, a przed podaniem wstawić do piekarnika. by się tak pięknie zapiekły. Smakują małym i dużym. Serdecznie Wam polecam :)
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1,5 łyżki ciepłego stopionego masła
farsz:
400 g suszonych śliwek kalifornijskich
masło
Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy wodę z masłem. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-50 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła przy pomocy szklanki lub literatki. Na środku krążka układamy 1-2 śliweczki i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane układamy na omaszczonej masłem blasze, na wierzch ścieramy masełko i zapiekamy do zrumienienia w 180'C. Smaczności!!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-suszem-sliwami.html