Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis z
serii tylko w Wigilię. Pierożki z
suszoną śliwką to tradycyjne danie w moim Rodzinnym Domu. Takie pierożki podawała moja Babcia Irusia,
potem moja Mama, a teraz i ja tą tradycję przeniosłam na Rodzinę
Męża. Małe pierożki na słodko z suszonymi śliweczkami. Zapiekane w piekarniku. Można zrobić wcześniej, a przed podaniem wstawić do piekarnika. by się tak pięknie zapiekły. Smakują małym i dużym. Serdecznie Wam polecam :)

Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody
1,5 łyżki ciepłego stopionego
masłafarsz:400 g suszonych
śliwek kalifornijskich
masłoDo dużej miski wsypujemy
mąkę i dodajemy
wodę z
masłem. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-50 minut.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła przy pomocy szklanki lub literatki. Na środku krążka układamy 1-2 śliweczki i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane układamy na omaszczonej
masłem blasze, na wierzch ścieramy masełko i zapiekamy do zrumienienia w 180'C. Smaczności!!

