Wykonanie
Pyszne połączenie -
serek kozi,
figi,
tymianek i
miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.
składniki na 2 porcję2 placki z 1/4 porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków)2 łyżki
serka Almette jogurtowego2 łyżki
jogurtu naturalnego10 plasterków koziej rolady2
figi - każda pokrojona na 6 plastrów.świeży
tymianek do przyprawienia
miód,
oliwaprzygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia.
Serek Almette wymieszać z
jogurtem.Masą
serową posmarować placki. Posypać listkami
tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać
pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki
figi lekko skropić
miodem. Smacznego!