Wykonanie
Tradycyjnie w wigilię jadamy zupę
grzybową z
suszonych grzybów, którą doskonale przyrządza mój mąż. Przed świętami postanowiłam wypróbować inny przepis – na zupę
grzybową z świeżych/mrożonych podgrzybków. Zupa jest fantastyczna – prosta, niezbyt pracochłonna i naprawdę pyszna. Doskonale sprawdzi się jako jedno z wigilijnych dań, ale jeśli należysz do fanów barszczyków z uszkami, warto zachować ten przepis na inne okazje.

Składniki (4 porcje)800g
grzybów leśnych (podgrzybków lub
prawdziwków), mogą być mrożone2
cebuleOliwaŁyżka
masłaZąbek
czosnku1,5l
bulionu warzywnego250ml
śmietany kremówkiŁyżeczka
tymiankuSól,
pieprzPrzygotowanieJeśli używasz mrożonych
grzybów – dzień wcześniej przełóż je z zamrażalnika do lodówki.Posiekaj drobno
cebule,
grzyby pokrój na większe kawałki – powinny być wyczuwalne w zupie.W dużym garnku rozgrzej odrobinę
oliwy, dodaj
masło, kiedy się rozpuści wrzuć
cebulę i podsmażaj chwilę, aby się zeszkliła.Dodaj
grzyby i ząbek
czosnku (w całości) i duś około 10 minut.Wyjmij z garnka
czosnek, dodaj
tymianek, wlej
bulion i zagotuj.Wlej do
śmietanki 1/2 szklanki gorącego
wywaru, aby ją zahartować, wymieszaj i dodaj do zupy.Całość dopraw do smaku
solą i
pieprzem, podawaj z
makaronem lub grzankami.Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z książki Pyszne na każdą okazję A.Starmach

Zobacz także:Barszcz wigilijny
Kapusta z
grzybami i
śliwkamiPolędwiczki wieprzowe z
grzybami leśnymi