ßßß
Składniki (4 porcje)180g mąki pszennej15g świeżych drożdży150ml mleka2 jajkaŁyżka masła1/4 łyżeczki soliŁyżeczka ekstraktu z waniliiOlej rzepakowy300g truskawekCukier puder do posypaniaPrzygotowanieW małym rondelku rozpuść masło.Ubij jajka z mlekiem i przestudzonym masłem, dodaj pokruszone drożdże i wanilię, odstaw na 10 minut.Dodaj do ciasta przesianą mąkę i sól, zmiksuj na gładką masę.Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na na cząstki.Rozgrzej olej na dużej patelni o grubym dnie.Dodaj truskawki do ciasta, wymieszaj.Łyżką nabieraj porcje ciasta i przekładaj na rozgrzany olej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą pięknie złociste.Po usmażeniu odkładaj racuchy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Smacznego!Przepis pochodzi z czerwcowego numeru miesięcznika PaniZobacz także:Pankejki z borówkamiŚniadaniowe placki bananoweJagodzianki