Wykonanie
Pyszne, puszyste racuchy. To idealne śniadanie w leniwy, letni poranek. Przyznaję jednak bez wstydu, że czasem nie mam ochoty wstawać godzinę wcześniej, aby przygotować
drożdżowe ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Wówczas na śniadanie zadowalamy się
musli z
mlekiem, a racuchy podaję na obiad. Zapewniam, że wszyscy domownicy są zachwyceni.

Składniki (4 porcje)180g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży150ml
mleka2
jajkaŁyżka
masła1/4 łyżeczki
soliŁyżeczka ekstraktu z
waniliiOlej rzepakowy300g
truskawekCukier puder do posypaniaPrzygotowanieW małym rondelku rozpuść
masło.Ubij
jajka z
mlekiem i przestudzonym
masłem, dodaj pokruszone
drożdże i
wanilię, odstaw na 10 minut.Dodaj do ciasta przesianą
mąkę i
sól, zmiksuj na gładką masę.Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na na cząstki.Rozgrzej
olej na dużej patelni o grubym dnie.Dodaj
truskawki do ciasta, wymieszaj.Łyżką nabieraj porcje ciasta i przekładaj na rozgrzany
olej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą pięknie złociste.Po usmażeniu odkładaj racuchy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.Smacznego!Przepis pochodzi z czerwcowego numeru miesięcznika PaniZobacz także:Pankejki z
borówkamiŚniadaniowe placki
bananoweJagodzianki