ßßß Cookit - przepis na Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, puszyste racuchy. To idealne śniadanie w leniwy, letni poranek. Przyznaję jednak bez wstydu, że czasem nie mam ochoty wstawać godzinę wcześniej, aby przygotować drożdżowe ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Wówczas na śniadanie zadowalamy się musli z mlekiem, a racuchy podaję na obiad. Zapewniam, że wszyscy domownicy są zachwyceni.
Składniki (4 porcje)
180g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
150ml mleka
2 jajka
Łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Olej rzepakowy
300g truskawek
Cukier puder do posypania
Przygotowanie
W małym rondelku rozpuść masło.
Ubij jajka z mlekiem i przestudzonym masłem, dodaj pokruszone drożdże i wanilię, odstaw na 10 minut.
Dodaj do ciasta przesianą mąkę i sól, zmiksuj na gładką masę.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na na cząstki.
Rozgrzej olej na dużej patelni o grubym dnie.
Dodaj truskawki do ciasta, wymieszaj.
Łyżką nabieraj porcje ciasta i przekładaj na rozgrzany olej. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą pięknie złociste.
Po usmażeniu odkładaj racuchy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z czerwcowego numeru miesięcznika Pani
Zobacz także:
Pankejki z borówkami
Śniadaniowe placki bananowe
Jagodzianki
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/15/racuchy-z-truskawkami