ßßß
Składniki200g sera camembert100g łuskanych orzechów włoskich1/2 pęczka szczypiorkuCytryna300g opakowanie ciasta francuskiegoOdrobina mąkiJajkoPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.Do malaksera wrzuć porwany na kawałki camembert, orzechy, szczypiorek, drobno startą skórkę z cytryny i miksuj do połączenia wszystkich składników.Na czystym blacie posypanym mąką rozłóż arkusz ciasta. Lekko oprósz mąką i rozwałkuj delikatnie, aby było cieńsze.Nożem podziel ciasto na w miarę równe kwadraty. Na środek każdego nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Posklejaj brzegi każdego z kwadratów, tworząc pierożki – sakiewki. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego widelca – powstaną ładne falbanki.Rozłóż pierożki na przygotowanej blaszce, każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 15 minut – aż się zezłocą.Smacznego!Kiełbaski w kołderkachMozzarella w karocySzaszłyki z suszoną śliwką