ßßß Cookit - przepis na Pierożki z camembertem

Pierożki z camembertem

nazwa

Wykonanie

Moja wariacja na temat jednego z 15-minutowych posiłków Jamiego Olivera. Ciasto filo zastąpiłam francuskim, zamiast podłużnych paluszków są pierożki. Doskonale smakuje z dżemem żurawinowym i sałatką z roszponki i granatu . Wspaniała przekąska na domowe sylwestrowe party.
Składniki
200g sera camembert
100g łuskanych orzechów włoskich
1/2 pęczka szczypiorku
Cytryna
300g opakowanie ciasta francuskiego
Odrobina mąki
Jajko
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do malaksera wrzuć porwany na kawałki camembert, orzechy, szczypiorek, drobno startą skórkę z cytryny i miksuj do połączenia wszystkich składników.
Na czystym blacie posypanym mąką rozłóż arkusz ciasta. Lekko oprósz mąką i rozwałkuj delikatnie, aby było cieńsze.
Nożem podziel ciasto na w miarę równe kwadraty. Na środek każdego nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Posklejaj brzegi każdego z kwadratów, tworząc pierożki – sakiewki. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego widelca – powstaną ładne falbanki.
Rozłóż pierożki na przygotowanej blaszce, każdy posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 15 minut – aż się zezłocą.
Smacznego!
Kiełbaski w kołderkach
Mozzarella w karocy
Szaszłyki z suszoną śliwką
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/28/pierozki-z-camembertem