Wykonanie
Moja wariacja na temat jednego z 15-minutowych posiłków Jamiego Olivera.
Ciasto filo zastąpiłam francuskim, zamiast podłużnych paluszków są pierożki. Doskonale smakuje z
dżemem żurawinowym i
sałatką z
roszponki i
granatu . Wspaniała przekąska na domowe sylwestrowe party.

Składniki200g
sera camembert100g łuskanych
orzechów włoskich1/2 pęczka
szczypiorkuCytryna300g opakowanie
ciasta francuskiegoOdrobina
mąkiJajkoPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.Do malaksera wrzuć porwany na kawałki
camembert,
orzechy,
szczypiorek, drobno startą
skórkę z cytryny i miksuj do połączenia wszystkich składników.Na czystym blacie posypanym
mąką rozłóż arkusz ciasta. Lekko oprósz
mąką i rozwałkuj delikatnie, aby było cieńsze.Nożem podziel ciasto na w miarę równe kwadraty. Na środek każdego nałóż mniej więcej łyżkę farszu. Posklejaj brzegi każdego z kwadratów, tworząc pierożki – sakiewki. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego widelca – powstaną ładne falbanki.Rozłóż pierożki na przygotowanej blaszce, każdy posmaruj rozbełtanym
jajkiem. Piecz 15 minut – aż się zezłocą.Smacznego!
Kiełbaski w kołderkach
Mozzarella w karocySzaszłyki z
suszoną śliwką