Wykonanie
Rozmaite pieczenie –
kaczki,
kurczaki,
schaby, pieczone
szynki i
karkówki, gicz jagnięca i
udziec wołowy – doskonale nadają się na uroczysty rodzinny posiłek. Pracy mało, jedzenia dużo i ten niepowtarzalny klimat wspólnego biesiadowania.


Składniki
KaczkaPęczek
rozmarynuPomarańczaGłówka
czosnku2
marchewki4
łodygi selera naciowego2
cebuleSólPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Posiekaj listki
rozmarynu (wcześniej odłóż na później 2-3 gałązki), ząbek
czosnku przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj w moździerzu.Dokładnie umyj i osusz
kaczkę, natrzyj ją
czosnkiem,
rozmarynem (możesz do niego odrobinę
oliwy) i
solą.
Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, małym nożem ponakłuwaj w kilku miejscach, w całości włóż do wnętrza
tuszki wraz z pozostałymi gałązkami
rozmarynu.
Marchewkę,
cebulę i
czosnek obierz.
Marchewkę i
selera pokrój na grube kawałki,
cebulę na ćwiartki,
czosnek podziel na główki.Wszystkie warzywa wysyp na blachę do pieczenia, na warzywach połóż
kaczkę.Piecz 2 godziny – jeśli chcesz, aby cała
kaczka opiekła się jak na rożnie, odwracaj ją co jakiś czas. Jakieś pół godziny przed końcem pieczenia możesz polać
kaczkę mieszanką
wody z
solą (jakieś 1/2 szklanki
wody + łyżeczka lub dwie
soli) – dzięki temu uzyskasz niesamowicie chrupiącą skórkę.Smacznego!Zobacz także:Pieczony
schabDoskonały
kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami
czosnku