ßßß Cookit - przepis na Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

nazwa

Wykonanie

Rozmaite pieczenie – kaczki, kurczaki, schaby, pieczone szynki i karkówki, gicz jagnięca i udziec wołowy – doskonale nadają się na uroczysty rodzinny posiłek. Pracy mało, jedzenia dużo i ten niepowtarzalny klimat wspólnego biesiadowania.
Składniki
Kaczka
Pęczek rozmarynu
Pomarańcza
Główka czosnku
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
Sól
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Posiekaj listki rozmarynu (wcześniej odłóż na później 2-3 gałązki), ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj w moździerzu.
Dokładnie umyj i osusz kaczkę, natrzyj ją czosnkiem, rozmarynem (możesz do niego odrobinę oliwy) i solą.
Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, małym nożem ponakłuwaj w kilku miejscach, w całości włóż do wnętrza tuszki wraz z pozostałymi gałązkami rozmarynu.
Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Marchewkę i selera pokrój na grube kawałki, cebulę na ćwiartki, czosnek podziel na główki.
Wszystkie warzywa wysyp na blachę do pieczenia, na warzywach połóż kaczkę.
Piecz 2 godziny – jeśli chcesz, aby cała kaczka opiekła się jak na rożnie, odwracaj ją co jakiś czas. Jakieś pół godziny przed końcem pieczenia możesz polać kaczkę mieszanką wody z solą (jakieś 1/2 szklanki wody + łyżeczka lub dwie soli) – dzięki temu uzyskasz niesamowicie chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Zobacz także:
Pieczony schab
Doskonały kurczak pieczony
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/09/pieczona-kaczka