ßßß

SkładnikiKaczkaPęczek rozmarynuPomarańczaGłówka czosnku2 marchewki4 łodygi selera naciowego2 cebuleSólPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Posiekaj listki rozmarynu (wcześniej odłóż na później 2-3 gałązki), ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj w moździerzu.Dokładnie umyj i osusz kaczkę, natrzyj ją czosnkiem, rozmarynem (możesz do niego odrobinę oliwy) i solą.Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, małym nożem ponakłuwaj w kilku miejscach, w całości włóż do wnętrza tuszki wraz z pozostałymi gałązkami rozmarynu.Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Marchewkę i selera pokrój na grube kawałki, cebulę na ćwiartki, czosnek podziel na główki.Wszystkie warzywa wysyp na blachę do pieczenia, na warzywach połóż kaczkę.Piecz 2 godziny – jeśli chcesz, aby cała kaczka opiekła się jak na rożnie, odwracaj ją co jakiś czas. Jakieś pół godziny przed końcem pieczenia możesz polać kaczkę mieszanką wody z solą (jakieś 1/2 szklanki wody + łyżeczka lub dwie soli) – dzięki temu uzyskasz niesamowicie chrupiącą skórkę.Smacznego!Zobacz także:Pieczony schabDoskonały kurczak pieczonyKurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku