Wykonanie
Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką książki Gwyneth Paltrow Córeczka tatusia. Wbrew pozorom nie jest to kolejna autobiografia gwiazdy czy wspominki z
planów filmowych. To świetna książka kucharska, z kapitalnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wiele dań można przyrządzić w wersji mięsnej/rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Dla mnie to szczególnie ważne – regularnie goszczę wegetariankę i świeżo nawróconą wegankę, więc pomysłów na smaczne i wartościowe posiłki nigdy dość.
Kurczaka po mediolańsku nie sposób zrobić bez
kurczaka, więc dzisiaj coś dla mięsożerców. Danie proste, smaczne i szybkie. Niech Was nie zwiodą pozory – to nie jest panierka jak ze
schabowego. W tym przepisie używam
mleka i
bułki tartej – dzięki temu panierka jest cienka i delikatna, a
mięso soczyste i smakowite. Do kompletu zrobiłam
sałatkę z
rukoli i
pomidorów, ale równie dobrze możesz podać kotlety ze szparagam i lub
młodą kapustą .

Składniki (2 porcje)2
filety z piersi kurczaka120ml
mleka100g
bułki tartejokoło 60ml
oliwyPrzygotowanieFilety wyłóż na deskę, przykryj folią spożywczą i rozbij na bardzo, bardzo cienkie płaty – mniej więcej 1/2cm.Podziel rozbite filety na kilka mniejszych kotletów.Wlej
mleko do płytkiej miski, na duży
płatki talerz wysyp
bułkę tartą.Zamocz kotlety w
mleku, następnie obtocz w
bułce. Warstwa panierki powinna być cienka i równomierna.Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej
oliwę. Smaż filety 4 minuty z jednej strony, aż będą zarumienione i kruche. Odwróć na drugą stronę i smaż 2-3 minuty, aż się zarumienią.Gotowe!