ßßß
4 duże ziemniaki - wybieramy kształtne sztuki, mniej więcej jednakowej wielkości4 czubate łyżki startego żółtego sera + dodatkowy ser do dekoracji4 łyżeczki masłasól do smaku2-4 plastry wędzonego boczku,pokrojone w kostkę i usmażoneZiemniaki bardzo dokładnie szorujemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w kuchence mikrofalowej 5 minut z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjątkowo duże ziemniaki mogą wymagać dodatkowych 2 minut.Ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy ze środka ostrożnie miąższ, pozostawiając łódeczki ze skórek. Miąższ mieszamy dokładnie z masłem i serem żółtym (oraz ew. kosteczkami smażonego boczku). Doprawiamy do smaku solą.Powstałym w ten sposób puree ponownie wypełniamy łódeczki za skórek. Posypujemy na wierzchu pozostałym żółtym serem i smażonym boczkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia się sera na wierzchu.Możemy dla dekoracji posypać szczypiorkiem.Podajemy z ulubioną sałatką i np. kwaśną śmietaną.