Wykonanie
Kumpir to pieczony, nadziewany
ziemniak, wywodzący się z kuchni tureckiej. Podstawa jest zazwyczaj taka sama, czyli
ziemniak,
masło i
ser żółty. Jeśli zaś chodzi o dodatki, granica jest wyłącznie Wasza wyobraźnia: można dodać przeróżne, ulubione warzywa,
mielone mięso, sosy - co tylko zechcecie. Zdjęcie było robione poza domem, ponieważ nie posiadam mikrofalówki. Takie
ziemniaki można przygotować również w piekarniku, zajmie to jednak naturalnie więcej czasu (ok. 1-1,5 godziny).
4 duże
ziemniaki - wybieramy kształtne sztuki, mniej więcej jednakowej wielkości4 czubate łyżki startego
żółtego sera + dodatkowy
ser do dekoracji4 łyżeczki
masłasól do smaku2-4 plastry
wędzonego boczku,pokrojone w kostkę i usmażone
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w kuchence mikrofalowej 5 minut z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjątkowo duże
ziemniaki mogą wymagać dodatkowych 2 minut.
Ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy ze środka ostrożnie miąższ, pozostawiając łódeczki ze skórek. Miąższ mieszamy dokładnie z
masłem i
serem żółtym (oraz ew. kosteczkami
smażonego boczku). Doprawiamy do smaku
solą.Powstałym w ten sposób puree ponownie wypełniamy łódeczki za skórek. Posypujemy na wierzchu pozostałym
żółtym serem i
smażonym boczkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia się
sera na wierzchu.Możemy dla dekoracji posypać
szczypiorkiem.Podajemy z ulubioną
sałatką i np. kwaśną
śmietaną.