ßßß Cookit - przepis na Kumpir, czyli pieczony ziemniak. Błyskawiczny, z mikrofalówki

Kumpir, czyli pieczony ziemniak. Błyskawiczny, z mikrofalówki

nazwa

Wykonanie

Kumpir to pieczony, nadziewany ziemniak, wywodzący się z kuchni tureckiej. Podstawa jest zazwyczaj taka sama, czyli ziemniak, masło i ser żółty. Jeśli zaś chodzi o dodatki, granica jest wyłącznie Wasza wyobraźnia: można dodać przeróżne, ulubione warzywa, mielone mięso, sosy - co tylko zechcecie. Zdjęcie było robione poza domem, ponieważ nie posiadam mikrofalówki. Takie ziemniaki można przygotować również w piekarniku, zajmie to jednak naturalnie więcej czasu (ok. 1-1,5 godziny).
4 duże ziemniaki - wybieramy kształtne sztuki, mniej więcej jednakowej wielkości
4 czubate łyżki startego żółtego sera + dodatkowy ser do dekoracji
4 łyżeczki masła
sól do smaku
2-4 plastry wędzonego boczku,pokrojone w kostkę i usmażone
Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w kuchence mikrofalowej 5 minut z jednej strony, po czym przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Wyjątkowo duże ziemniaki mogą wymagać dodatkowych 2 minut.
Ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy ze środka ostrożnie miąższ, pozostawiając łódeczki ze skórek. Miąższ mieszamy dokładnie z masłem i serem żółtym (oraz ew. kosteczkami smażonego boczku). Doprawiamy do smaku solą.
Powstałym w ten sposób puree ponownie wypełniamy łódeczki za skórek. Posypujemy na wierzchu pozostałym żółtym serem i smażonym boczkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia się sera na wierzchu.
Możemy dla dekoracji posypać szczypiorkiem.
Podajemy z ulubioną sałatką i np. kwaśną śmietaną.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Kumpir-czyli-pieczony-ziemniak-Blyskawiczny-z.html