Ziemniak pieczony w masełku z boczkiem i żółtym serem z białym kremowym serkiem ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzemDziś przekąska na mroźne dni. Gorący, pachnący masłem i boczkiemziemniak w chrupiącej skórce pokryty roztopionym żółtym serem. A do niego kremowy biały ser ze szczypiorkiem i świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem. Pycha!Dla 1 osoby przygotuj:1 dużego ziemniaka1/6 kostki masła3 plasterki boczku1 plaster żółtego sera1 dużą łyżkę gruboziarnistej soli (jeśli masz drobną sól wystarczy mała łyżka)2 duże łyżki kremowa serka (typu almette lub philadelphia)1 dużą łyżkę posiekanego szczypiorku1 małą łyżkę świeżo utłuczonego kolorowego pieprzuPiekarnik nastaw na 200 stopni w opcji góra-dół. Ziemniaka dokładnie umyj szczotką, następnie osusz. Połóż go na desce i nacinaj do 3/4 wysokości co ok. 1/2 cm. Mocno schłodzone masło potnij w cieniutkie plasterki i powkładaj je w co drugie nacięcie ziemniaka.Połóż ziemniaka na papierze do pieczenia na blaszce, posyp solą gruboziarnistą i wstaw do piekarnika. Po 40 minutach pieczenia potnij plasterki boczku w poprzek na ok. 3 cm paski i powkładaj je w co drugie nacięcie ziemniaka.Piecz jeszcze przez 20 minut. Następnie posyp ziemniaka drobno pokrojonym żółtym serem i piecz jeszcze 10 minut. Gdy będzie się piekł przygotuj serek. Wymieszaj biały kremowy serek z kolorowym pieprzem i szczypiorkiem, spróbuj czy nie trzeba dodać soli. Ziemniaka podawaj na gorąco z białym serkiem, doskonale będzie to niego pasowało zimne piwko. Smacznego!