Wykonanie
Cześć =) Pieczone
ziemniaki to popularny dodatek do
steków, jak np. takich jak we wczorajszym wpisie o stekach wołowych.Dziś przedstawiamy pieczonego
ziemniaka podanego z różnymi dodatkami:
masłem,
śmietaną,
serem,
boczkiem i
szczypiorem =)
Potrzebne będą:- duży
ziemniak, nie obrany ze skóry, lecz dobrze umyty-
masło- gęsta kwaśna
śmietana- starty
żółty ser- plaster
wędzonego boczku, wysmażony na swarek i rozdrobniony-
szczypiorSposób wykonania:1)
Ziemniaka nacieramy
masłem i szczelnie zawijamy w folię aluminiową
2) Pieczemy
ziemniaka w piekarniku nagrzanym do 220 stopini C, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym (ponieważ
masło może wyciekać, więc nie na samym ruszcie)ok. 50-60 minut, aż będzie miękki, co sprawdzamy nakłuwając przez folię widelcem3) Po wyciągnięciu z piekarnika przekrawamy
ziemniak na pól, ale nie do końca, żeby pozostał jako jedna całośc i dajemy na wierzch
masło oraz
śmietanę, a następnie posypujemy
serem,
boczkiem i
szczypiorem.
Smacznego =)Agnieszka