Jeśli szukacie pomysłu na szybkiego kurczaka o ciekawym smaku, polecam usmażenie marynowanych w aromatycznej greckiej mieszance przypraw filetów na patelni. Do tego sałatka, ryż lub chlebek tylu pita i ulubiony sos - najlepiej czosnkowy.2 filety z piersi kurczaka1 duża cebula3-4 łyżeczki przyprawy gyros4 łyżki oleju1 łyżeczka koncentratu pomidorowegoFilety z kurczaka kroimy na 2 części "po grubości". W ten sposób uzyskujemy 4 cieńsze kotlety, które następnie kroimy w poprzek w cienkie paski.Cebulę obieramy i kroimy w pióra.Olej mieszamy z przyprawą gyros i koncentratem pomidorowym. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i cebulę. Dokładnie mieszamy. Marynujemy 20 minut. (Można oczywiście dłużej, np. można przygotować sobie danie wcześniej i odstawić je [przykryte folią spożywczą] do lodówki do marynowania przez noc.)Rozgrzewamy patelnię z 1-2 łyżkami oleju. Smażymy kurczaka, mieszając, aż będzie rumiany.Na zdjęciu także:ryż po tureckusałatka grecka