Wykonanie
Te kanapki to kolejny sposób na
śniadaniowe danie z
jajek, które pokazuje, że nie jesteśmy skazani wyłącznie na jajecznicę :) Są one bardzo popularne w Chicago, gdzie od lat sprzedaje się je jako wegetariańską alternatywę dla kanapek z
mięsem i hot dogów, zwłaszcza w piątki w czasie postu. Przepis na podstawie ProudItalianCook .

kawałek
bagietki lub 2 krótkie
bułki1
zielona papryka lub 1/2
zielonej papryki i 1/2 czerwonej (można także dodać kawałek
ostrej papryczki, jeśli ktoś lubi)4
jajkasól do smakustarty
żółty serew.
szczypiorek1-2 łyżki
olejuPaprykę pokroić w większą kostkę, usuwając gniazda nasienne.Na małej patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju.
Paprykę podsmażyć na większym ogniu, mieszając, aż się ładnie zrumieni z wierzchu, lecz nadal pozostanie wewnątrz chrupiąca. Oprószamy
solą, do smaku.
Bułki rozkrajany wzdłuż i podgrzewamy.
Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy widelcem. Wymieszane
jajka wlewamy na patelnie z
papryką. Smażymy, lekko mieszając, aż
jajka się zetną. Staramy się uzyskać konsystencję pośrednią
między jajecznica a omletem, więc nie mieszamy za mocno.
Jajka z
papryka nakładamy do
bułek, ew.posypujemy startym
żółtym serem i
szczypiorkiem. Podajemy ciepłe.