Wykonanie
Comber to ciasto, które było u nas w domu od zawsze, od dzieciństwa, to chyba pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się samodzielnie robić. Aż
dziwne, że nie ma go do tej
pory na blogu. Szybko nadrabiam to niedopatrzenie. :) To pyszne, puszyste, wilgotne ciasto, które możemy dodatkowo uatrakcyjnić, nasączając je ponczem. Ja lubię je w każdej wersji, także bez ponczu - to jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i proste w wykonaniu, idealne na co dzień i od święta.

3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 kostki
masła (100 g)2/3 szklanki
cukru3 czubate łyżki ciemnego
kakao4 łyżki
wody3
jajka rozm. L1 łyżeczka
proszku do pieczeniaew.
aromat waniliowy, 3 krople
polewa czekoladowaew. poncz do nasączeniaW garnku/rondlu rozpuszczamy
masło wraz z
cukrem,
kakao i 4 łyżkami
wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, mieszając. Zestawiamy rondel z ognia.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywno (ubijanie ułatwia dodanie szczypty
soli lub 1 łyżeczki
soku z cytryny).Do trochę przestudzonej masy czekoladowej w rondlu dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując robotem kuchennym. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia i przesianą
mąkę i ew. aromat. Dokładnie miksujemy.Do masy dodajemy połowę ubitych
białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę
białek, mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut, do suchego patyczka.Gotowe ciasto polewamy
polewą czekoladową. Przedtem można je ewentualnie nasączyć ponczem.Piekłam w formie 10 x 26 cm.Poncz Imocno osłodzona
woda i
rumPoncz IImocno osłodzona
kawa i
amaretto