ßßß Cookit - przepis na Comber czekoladowy, ciasto czekoladowe, murzynek

Comber czekoladowy, ciasto czekoladowe, murzynek

nazwa

Wykonanie

Comber to ciasto, które było u nas w domu od zawsze, od dzieciństwa, to chyba pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się samodzielnie robić. Aż dziwne, że nie ma go do tej pory na blogu. Szybko nadrabiam to niedopatrzenie. :) To pyszne, puszyste, wilgotne ciasto, które możemy dodatkowo uatrakcyjnić, nasączając je ponczem. Ja lubię je w każdej wersji, także bez ponczu - to jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i proste w wykonaniu, idealne na co dzień i od święta.
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła (100 g)
2/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki ciemnego kakao
4 łyżki wody
3 jajka rozm. L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. aromat waniliowy, 3 krople
polewa czekoladowa
ew. poncz do nasączenia
W garnku/rondlu rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i 4 łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, mieszając. Zestawiamy rondel z ognia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (ubijanie ułatwia dodanie szczypty soli lub 1 łyżeczki soku z cytryny).
Do trochę przestudzonej masy czekoladowej w rondlu dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując robotem kuchennym. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę i ew. aromat. Dokładnie miksujemy.
Do masy dodajemy połowę ubitych białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę białek, mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Przedtem można je ewentualnie nasączyć ponczem.
Piekłam w formie 10 x 26 cm.
Poncz I
mocno osłodzona woda i rum
Poncz II
mocno osłodzona kawa i amaretto
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/12/Comber-czekoladowy-ciasto-czekoladowe-murzynek.html