Wykonanie
Ryż z jabłkami to jedno z bardziej popularnych dań. I słusznie - jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak spróbować połączenia
ryżu z innymi
owocami (jak np. w przepisie na
Śmietankowy ryż z
gruszkami), wykorzystując
owoce sezonowe.
Śliwki idealnie pasują do jesieni i zimy, zwłaszcza w połączeniu z
cynamonem, który dodaje im pięknego aromatu. Danie wyjątkowo kojarzące się z domowym ciepłem. Poza sezonem można użyć mrożonych
śliwek.

dla 2 osób:200 g
ryżu2 łyżki
cukru4 łyżki gęstej kwaśniej
śmietany (używam 12%) na
konfiturę śliwkową :1/2 kg
śliwek100 ml
wody1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonu1
goździk100 g
cukru (lub do smaku)
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.W międzyczasie przygotowujemy
konfiturę śliwkową:
śliwki umyć, pokroić na pół, pestki usunąć. Przełożyć
śliwki do rondla, dodać
cukier,
wodę,
sok z cytryny,
cynamon i
goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż
woda odparuje a
śliwki zamienią się w gęstą
konfiturę.Ugotowany, gorący
ryż mieszamy z
cukrem i
śmietaną. Podajemy ze
śliwkami.