ßßß Cookit - przepis na Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Jako miłośniczka czosnku, z okazji Dnia Czosnku, zorganizowanego na blogu Grumko, czyli w Kuchni Ireny i Andrzeja, przygotowałam zupę czosnkową rodem z Korsyki, która wg. Jotki smakuje jak ta, podawana w krakowskiej restauracji "Paese". W restauracji "Paese" nie miałam co prawda okazaji być, lecz zupa jest po prostu przepyszna, a ilość czosnku można regulować wg. własnych upodobań.
4 ziemniaki
4-6 ząbków czosnku
listek laurowy
pieprz
sól
starty żółty ser - 10 dag ( spora garść)
bagietka do grzanek (ew. kajzerka, bułka paryska)
Ziemniaki obrać i pokroić z niedużą kostkę. Podsmażyć, mieszając, w rondlu na oleju wraz z 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać listek oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż ziemniaki będą miękkie, ok. 25-30 minut.
W międzyczasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kostkę lub w plastry i zrumienić na patelni.
Wyjąć listek, odłożyć także łyżkę ziemniaków ( jeśli chcemy, by znalazły się potem w zupie w całości).
Resztę zupy dokładnie utrzeć blenderem lub zmiksować na krem.
Dodać starty na tarce żółty ser, wymieszać. Ew. dosolić lub dosypać pieprzu do smaku. Ponieważ gotowany czosnek traci na intensywności, w celu wzmocnienia smaku i aromatu zupy można dodać 1 lub 2 przeciśnięte ząbki świeżego czosnku, w ten sposób dostosowując jej intensywność do naszego gustu.
Zupę przelać do miseczek, podawać z grzankami, posypaną żółtym serem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/04/Zupa-czosnkowa.html