ßßß Cookit - przepis na Kotlety gryczane z piersią z indyka

Kotlety gryczane z piersią z indyka

nazwa

Wykonanie

Weszłam dziś do mojego ulubionego sklepu i zauważyłam , że wprowadzają do ofert nowy produkt. Indyka przygotowuję dość często, ale mielonego z piersi nigdy nie używałam. Wrzuciłam do koszyka z nadzieją , że w drodze do domu wymyślę co z nim zrobić. Niestety mieszkam chyba zbyt blisko i nic mi do głowy nie wpadło. Usiadłam więc do komputera, z nadzieją odnalezienia jakiejś podpowiedzi. Oczywiście znalazłam, teraz można znaleźć wszystko:) W oryginale kotlety są z pieczarkami, lekko je przerobiłam po swojemu i zaczęłam smażyć. Jakub dziwnie zerkał, ale zjadł. Nawet podsumował, że bardzo dobre. Dla mnie wyszły rewelacyjne. Następnym razem nie będę ich smażyć, tylko upiekę w piekarniku. Samo zdrowie :) Polecam.
SKŁADNIKI:
mięso mielone z piersi z indyka 400 g
kasza gryczana 1 torebka
jajko 1 szt
sól pieprz 1/2 łyżeczki
mix ziół suszonych 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
opcjonalnie:
sos pieczarkowy
warzywa
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół suszonych. Ja dodałam pietruszkę i koperek. Przyprawy można dodać wg uznania. Całość dobrze mieszamy. Formujemy jednej wielkości kotlety, lekko je spłaszczamy. Ja przed formowaniem każdego zwilżam ręce w zimnej wodzie. Mięso nie przykleja się do rąk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec podlać odrobiną ciepłej wody, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 2-3 minuty. Gotowe. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym , na warzywach gotowanych na parze.
Źródło:http://potravel.pl/2013/07/18/kotlety-gryczane-z-piersia-z-indyka