ßßß
Składniki:Ciasto:forma o średnicy ok. 23 cm (u mnie mniejsza plus dwie tartaletki)85 g masła225 g gorzkiej czekolady6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)100 g cukruSos:1 duży owoc granatu3 czubate łyżki cukru pudruWykonanie:Ciasto: Czekoladę łamiemy na mniejsze cząstki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzamy i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy na bok.W dużej misce ubijamy białko. Zanim będzie całkowicie sztywne stopniowo dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie.¼ białek dodajemy do masła z czekoladą, mieszamy, po czym dodajemy pozostałe białka I ponownie mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 140°C. Dno oraz boki formy smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy 45-50 minut, aż boki cista będą odchodzić od formy.Studzimy na kratce.Sos: ziarenka granatu przekładamy do małego rondelka i posypujemy cukrem pudrem. Gotujemy przez kilkanaście minut, aż ziarenka popękają, puszczą sok, a sos lekko zgęstnieje. Następnie przecieramy sos przez sitko, aby pozbyć się pestek.Ciasto podjemy polane sosem.Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi stąd .