ßßß
Składniki:10 tartaletek o średnicy 8 cm – dół/10 cm – góra2 opakowania ciasta francuskiego300 g rabarbaru350 g czereśni3 łyżki miodu wielokwiatowego1 łyżka masła3 łyżki galaretki truskawkowejpół łyżeczki cynamonu2 łyżki mąki kukurydzianej+mleko do posmarowania tartaletekWykonanie:Czereśnie drylujemy i kroimy na pół, rabarbar obieramy z włókien i kroimy w 1 cm plasterki. W garnku rozpuszczamy masło. Gdy zacznie się pienić wrzucamy owoce i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Dodajemy miód, cynamon i galaretkę truskawkową. Mieszamy, dopóki galaretka się nie rozpuści. Na koniec nadzienie posypujemy mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Odstawimy z ognia i studzimy.Spód tartaletek wykładamy ciastem francuskim ( w tym celu zużywamy 1 opakowanie ciasta) i nakłuwamy. Do każdej tartaletki wkładamy około 1,5 łyżki nadzienia.Z drugiego opakowania ciasta wykrawamy kółka wielkości foremki do tarlaletek. Przykrywamy nimi tartaletki. Nakłuwamy wykałaczką. Na środku ciasta możemy wyciąć ozdobny kształt – u mnie były to serduszka. Każdą tartaletkę smarujemy mlekiem.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Tartaletki pieczemy około 15 -20 minut, aż będą rumiane. Na ostatnie 5 minut pieczemy je tylko od dołu. Jeśli nie mamy funkcji dolnej grzałki w piekarniku (tak jak ja ;) ), możemy na kilka minut położyć foremki bezpośrednio na dnie piekarnika.Podajemy na ciepło lub ostudzone.Smacznego!