ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z budyniem i owocami

Ciasto francuskie z budyniem i owocami

nazwa

Wykonanie

Czasami przychodzi nagła, ale wielka ochota na coś pysznego. A w tygodniu czasu na pichcenie ciągle brakuje. Wtedy właśnie doceniam istnienie półproduktów i fakt, że w lodówce zawsze znajdę porcję gotowego ciasta francuskiego. :)
Z ostatnią w tym roku porcją rabarbaru i pierwszymi żurawinami, z pysznym miodowym budyniem. Idealne na pierwsze chłodniejsze dni, cudnie aromatyczne.
płat ciasta francuskiego (u mnie ok. 25x40 cm)
paczka budyniu śmietankowego
300 ml mleka
łyżka masła
2-3 łyżki miodu gryczanego
kilka lasek rabarbaru
1/2 szklanki żurawin
2 jabłka lub 2 garści rajskich jabłuszek
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
do podania
lody waniliowe
250 ml mleka doprowadzić do wrzenia, w pozostałych 50 ml rozprowadzić proszek budyniowy, następnie dodać do ugotowanego mleka i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać miód i masło i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki, jabłka pokroić w kostkę (rajskie dałam w całości), dodać żurawiny, goździki, cynamon i cukier, dokładnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, równomiernie posmarować budyniem i po wierzchu rozłożyć owoce. Zagiąć brzegi na około 1,5 centymetra.
Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/10/Ciasto-francuskie-z-budyniem-i-owocami.html