Wykonanie
Czasami przychodzi nagła, ale wielka ochota na coś pysznego. A w tygodniu czasu na pichcenie ciągle brakuje. Wtedy właśnie doceniam istnienie półproduktów i fakt, że w lodówce zawsze znajdę porcję gotowego
ciasta francuskiego. :)Z ostatnią w tym roku porcją
rabarbaru i pierwszymi
żurawinami, z pysznym
miodowym budyniem. Idealne na pierwsze chłodniejsze dni, cudnie aromatyczne.

płat
ciasta francuskiego (u mnie ok. 25x40 cm)paczka budyniu
śmietankowego300 ml
mlekałyżka
masła2-3 łyżki
miodu gryczanegokilka lasek
rabarbaru1/2 szklanki
żurawin2
jabłka lub 2 garści rajskich jabłuszek1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru trzcinowegodo podania
lody waniliowe250 ml
mleka doprowadzić do wrzenia, w pozostałych 50 ml rozprowadzić proszek budyniowy, następnie dodać do ugotowanego
mleka i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać
miód i
masło i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki,
jabłka pokroić w kostkę (rajskie dałam w całości), dodać
żurawiny,
goździki,
cynamon i
cukier, dokładnie wymieszać.Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, równomiernie posmarować
budyniem i po wierzchu rozłożyć
owoce. Zagiąć brzegi na około 1,5 centymetra.Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać jeszcze ciepłe, z gałką
lodów waniliowych.Smacznego!

