ßßß Cookit - przepis na Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

nazwa

Wykonanie

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 jabłka
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka miodu
½ opakowania ciasta francuskiego
Odrobina masła
Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy cynamon oraz dodajemy miód i całość mieszamy. Jeśli ktoś jest wielbicielem imbiru, czy gałki muszkatołowej to również może je dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około 15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i dół, w żadnym wypadku nie włączamy termoobiegu, gdyż ciasto zacznie odchodzić od jabłka). Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/jabka-pieczone-pod-ciastem-francuskim.html