Wykonanie
Jabłka pieczone pod
ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste
owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z
miodem i
cynamonem, a całości dopełnia delikatne
ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z
lodami waniliowymi i listkiem
mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)
Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:4
jabłkaŁyżeczka
cynamonuŁyżeczka
miodu½ opakowania
ciasta francuskiegoOdrobina
masłaJabłka dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania,
jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę
masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy
cynamon oraz dodajemy
miód i całość mieszamy. Jeśli ktoś jest wielbicielem
imbiru, czy
gałki muszkatołowej to również może je dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych
jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z
ciasta francuskiego. Tak przygotowane
jabłka pieczemy około 15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i dół, w żadnym wypadku nie włączamy termoobiegu, gdyż ciasto zacznie odchodzić od
jabłka). Smacznego.