Wykonanie

Dzisiejsze
ciastka może nie są zbyt oryginalne i wyszukane, ale są bardzo
śliwkowe, bardzo aromatyczne i mają w sobie to coś dzięki
czemu znikają w błyskawicznym tempie :-) Zrobiłam je głównie dla mojej córci, bo od rana pytała czy są jakieś
ciastka, a ponieważ miała ochotę mi pomagać, to nie mogłam jej odmówić :-) Widzieć tę radość w oczach trzylatki - bezcenne... I takich chwil życzę Wam za każdym razem gdy będziecie robić coś wspólnie ze swymi domownikami lub dla nich ;-)SKŁADNIKI2 opakowania
ciasta francuskiego1 szklanka
mleka1 łyżka
cukru25 g
masła1/2
torebki budyniu
śmietankowego2 łyżeczki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonuśliwki (ok. 20 sztuk)
Ciasto francuski rozwijamy i wycinamy kółka - najlepiej szklanką lub
kubkiem (mnie z tej ilości ciasta wyszło 40 kółek). Następnie każde nacinamy w czterech miejscach - tak jakbyście chcieli podzielić ja na ćwiartki, ale nie rozcinamy środka koła. W ten sposób powstaną cztery
płatki.

Z
mleka odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy
budyń. Pozostałe
mleko zagotowujemy z łyżką
cukru i
masłem; do gotującego się
mleka dolewamy rozrobiony
budyń i gotujemy aż zgęstnieje.
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Cukier trzcinowy mieszamy z
cynamonem.Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę budyniu, a na nim połówkę
śliwki skórą do dołu i sklejamy
płatki ciasta: lekko naciągamy pierwszy przyklejając jego końce do
boków śliwki, a następnie to samo robimy z przeciwległym
płatkiem, ale tym razem przyklejamy końce do ciasta z pierwszego
płatka.


Dokładnie tak samo postępujemy z druga parą
płatków.

Gotowe
ciastka układamy na papierze do pieczenia i na środek każdej
śliwki wsypujemy
cukier z
cynamonem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 20 - 30 minut (dzięki temu sok ze
śliwek zastygnie tworząc na owocach lśniąca glazurę i nie spłynie podczas zdejmowania z blaszki).